Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Reagerer på at politiet tok film

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har tatt film fra filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen. Jurister og pressefolk reagerer kraftig.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kom mandag hjem til filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen. De krevde å få med seg filmopptak han hadde gjort til en ny dokumentar. Rolfsen lager film om Ubaydullah Hussain og miljøet med ekstremister i Norge.

PST tok filmen på grunn av etterforskningen av en norsk 18-åring som ville reise til Syria. 18-åringen ble pågrepet i Göteborg i Sverige mandag.

Nå skal retten bestemme om PST får se opptakene. Jurister og pressefolk reagerer på at politiet bryter vernet av kilder. Det skjer fordi de tar materiale som ikke er publisert.

– Vi kan ikke ha politi og påtalemyndighet som reiser på «fisketur» for å prøve å finne ut om noen har gjort noe galt. Dette er etter min mening et klart brudd på kildevernet, sier Rolfsens advokat Kim Gerdts til avisa Dagbladet.

Filmopptakene viser den 18 år gamle nordmannen. Han er siktet for å forsøke å bli med i ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) i Syria.

– Vi synes det er helt uakseptabelt at politiet går til razzia mot en filmskaper. Han er en filmskaper som holder på med en gravende dokumentar, støttet av Fritt Ord. Filmskapere skal være trygg på at politiet ikke kommer og tar materiale, sier Sverre Pedersen til avisa Dagens Næringsliv. Han er leder i Norsk filmforbund.

Jussekspert Anine Kierulf mener at razziaen kan være i strid med Grunnloven, melder NRK. Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund kaller aksjonen «sjokkerende» overfor avisa Dagbladet.

Advokat John Christian Elden forsvarer både den terrorsiktede 18-åringen og Hussain. Også han går hardt ut mot PST.

Politiet ber onsdag om at 18-åringen skal varetekts-fengsles. Da skal retten også si om filmopptakene kan brukes.

Filmskaper Rolfsen er sterkt kritisk til politiet. Han sier han ikke fikk noe valg da PST tok filene. Rolfsen har kopier av opptakene.

– Som dokumentar-skaper har jeg rett til å beskytte kildene mine. Jeg kan ikke få ordre om å gi fra meg materialet. De har tatt mange timer med opptak, sa regissøren til nyhetsbyrået NTB.

Han har tidligere laget filmene «Izzat», «Haram» og «Den siste revejakta».

LES MER HER: Norsk 18-åring pågrepet for terror i Sverige