Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Redde kvinner føder langsommere

Kvinner som gruer seg til å føde, bruker halvannen time mer på å få ut ungen. Det viser ny, norsk forskning.

Norske forskere undersøkte over 2.200 gravide kvinner. De hadde alle ønsket å føde naturlig uten medisiner. Forskerne sjekket hvor redde kvinnene var før fødselen. Så sjekket de hvordan fødselen hadde gått etterpå. Det viste seg at de som hadde gruet seg mest, også brukte lengst tid.

De veldig redde brukte i gjennomsnitt halvannen time mer før ungen var ute, skriver avisa Dagens Medisin. Undersøkelsen ble gjort på Akershus universitets-sykehus (Ahus) av avdeling for helsetjeneste-forskning (HØKH).

7,5 prosent av de spurte sa at de fryktet fødselen mye.

Angst for å føde kan gi ekstra mye stress-hormoner i kroppen. Det kan gjøre riene mindre aktive, mener lege Samantha Salvesen Adams ved HØKH. Det kan gjøre at fødselen varer lenger. I tillegg kan angsten gjøre at jordmødre og de fødende ikke klarer å snakke like godt sammen, mener hun.

Legene så også på om kvinnene fødte for tidlig, fikk medisin mot smerter, om fødselen måtte settes i gang og om det ble keisersnitt. Fortsatt var det stor forskjell på de som grudde seg til fødselen og de som ikke gjorde det. Men nå var fødselen i gjennomsnitt «bare» 47 minutter lenger.

De redde lå lenger tid på fødestua. Likevel hadde de ikke noe større risiko for at legene måtte gripe inn under fødselen, ifølge studien.