Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Refser Anundsen

Justisministeren fikk kritikk for asylbarna i Stortinget tirsdag. – Ansvaret er mitt, sa han.

Justisminister Anders Anundsen måtte forsvare seg i fem timer på Stortinget tirsdag. Årsaken var asylbarna som ble sendt ut i fjor.

– Det er viktig for meg å være en god leder og ta ansvar, sa Anundsen da han forklarte seg fra Stortingets talerstol.

Anundsen sier at han tar kritikken fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti på alvor og merker seg den.

Han sa at han og etatene skulle lære av saken, skriver nyhetsbyrået NTB.

Stortinget skulle stemme over to forslag. Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti sa at de ikke har tillit til justisministeren. De la fram forslag om mistillit. De andre partiene kritiserte også Anundsen, men ville ikke stemme for mistillit. Det endte med at et forslag om å vedta kraftig kritikk mot ministeren ble stemt gjennom.

Kritikken gjelder asylbarn som hadde vært lenge i Norge. Flere ble sendt ut i fjor. Det skjedde til tross for at regjeringen hadde en avtale med Kristelig Folkeparti (KrF) og Venstre. Den sa at barnas beste skulle telle.

Politiet som sendte ut barna, fulgte gamle regler. Anundsen ble kritisert for ikke å ha gitt nok informasjon om den nye avtalen. Arbeiderpartiet mener at ministeren skyldte for mye på politiet for at det ble gjort feil. Men Anundsen sa tirsdag at han ikke prøvde å komme seg bort fra ansvaret.

Flere mente også at Anundsen ikke hadde gitt dekkende informasjon til Stortinget tidligere.

I forrige måned ble regjeringen enig med Venstre og KrF om en ny asylavtale. Asylbarn som ble sendt ut etter 1. juli i fjor, skal få vurdert saken sin på ny. Søknaden må sendes fra utlandet. Familiene vil ikke få komme til Norge i mellomtiden.

LES MER HER: Vil ha asylbarna tilbake

LES MER HER: Politikere er sinte på justisministeren