Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Regjeringen ber om unnskyldning i Nav-saken

Nav har gjort feil med reglene for trygd. Feilen gjelder mange etater. Nå ber regjeringen om unnskyldning.

En gruppe har gransket Nav-skandalen. De har levert den videre til regjeringen. Tirsdag fortalte Torbjørn Røe Isaksen om det som var kommet fram. Han er arbeids- og sosialminister.

Etaten Nav brukte reglene rundt trygd og økonomisk støtte feil. Saken gjelder støtte til folk som var på reise til land i Den europeiske union (EU). Mange ble dømt for å ha jukset med trygd. De fikk straff for å ha mottatt penger når de var i utlandet. Mange måtte betale tilbake penger de hadde fått. Men de hadde rett på pengene, selv om de var i andre land i Europa. Det sier regler som Norge må følge.

Isaksen sier unnskyld til de berørte av Nav-skandalen.

– Jeg vil gi en uforbeholden unnskyldning til de berørte. Det har også om statsministeren og tidligere statsråd også gjort, sa Isaksen på en pressekonferanse tirsdag.

Han lovet at regjeringen skal fortsette å rydde opp i saken.

Granskingen viser feil etter feil i alle systemer. Feilene har vært gjort i flere år. Og i alle etater.

– Det er ekstra alvorlig. Det er fordi følgene for en del av de berørte har vært svært store, sa Isaksen.

Han har fått rapporten fra granskingen. Feilene gjelder feil praksis av folks rett til å få sykepenger, arbeidsavklarings-penger og pleiepenger når de er i et annet land i EØS.

Om lag 1.100 personer har måttet betale tilbake støtte til Nav. Det er siden 2012. Av disse har 849 fått omgjort vedtakene om tilbakekreving. Nav har utbetalt 56 millioner kroner til folk etter at skandalen ble kjent. I tillegg er det slettet gjeld på 55 millioner kroner, sa Isaksen.

Utover dette kan 3.000 personer ha vært berørt. De kan ha fått feil avslag. Noen har fått stas i støtte, eller fått mindre i støtte.

– Om lag tusen har fått omgjort sine vedtak, sa han.

Nav ønsker å behandle alle saker som har kommet etter 1. juni 2012.