Norge

Regjeringen er stor, men er den sterk?

22 mennesker skal styre Norge. Regjeringen er større enn noen gang.

– Ja, regjeringen er sterkere enn den var før, sier Hilmar Rommetvedt til Klar Tale. Han er ekspert på norsk politikk.

Regjeringen har nå flertall i Stortinget. Den får derfor lettere igjennom sin politikk.

Samtidig skal hele fire partier styre sammen. Regjeringen setter derfor rekord. 22 personer er med i regjeringen. Det er flere enn noen gang, ifølge regjeringens oversikt. De har tall fra 1945 og fram til i dag.

– Flere partier i regjeringen står langt fra hverandre politisk. Det kan jo by på problemer, sier han. Eksperten tror det blir spennende framover.

Har partiene klart å bli enige nok? Denne jobben må ha blitt gjort i forhandlingene, mener han.

– Den sterkeste regjeringen hadde vært en regjering med ett parti, sier Rommetvedt. Med flertall kunne dette partiet styrt etter egen politikk. Det hadde ikke vært avhengig av andre.

Regjeringer med samarbeid mellom flere partier kan også være sterk, hvis partiene er blitt enige. Men en regjering med flertall er sterkere enn en uten flertall, sier Rommetvedt.

Finansminister Siv Jensen er fornøyd. Hun leder Fremskrittspartiet (Frp).

– En regjering med flertall kan gjennomføre sin politikk uten å bli stoppet av Stortinget, sa hun tirsdag. Det skrev nyhetsbyrået NTB.

Det har ofte vært Frps saker som har blitt stoppet, ifølge Jensen.

Nå skal også Kristelig Folkeparti (KrF) og Frp styre sammen. Partiene har ikke alltid vært like gode venner.

Knut Arild Hareide syntes et slikt samarbeid var en dårlig idé. Hareide ledet KrF fram til nylig. Han mente partiet burde samarbeide med andre enn regjeringen til statsminister Erna Solberg. Avstanden mellom Frp og KrF er for stor, mente han.

Mange i KrF mener det samme. Partiet sa så vidt ja til den nye regjeringen. Mange har meldt seg ut av partiet.

Også KrF og Venstre er uenige i saker. KrF vil for eksempel endre loven om abort. Venstre sier nei. Samtidig har Venstre måttet krangle med Frp om klima.

Statsministeren er sjefen for regjeringen. Men også statsministere er ulike. Noen velger å være strenge på hvordan folk i regjeringen oppfører seg. Andre er mindre strenge.

– Erna Solberg har styrt mindre strengt, sier Rommetvedt.

I fjor måtte Solberg si unnskyld på vegne av hele regjeringen. Årsaken var at justisminister Sylvi Listhaug postet noe på Facebook. Hun skrev at Arbeiderpartiet var mer opptatt av terroristers rettigheter enn Norges sikkerhet. Listhaug sluttet i jobben.

Også fiskeriminister Per Sandberg sluttet. Han dro til Iran uten å si ifra til Solberg. Der er imot reglene for sikkerhet.

– Det er lov å gjøre feil, sa Solberg, ifølge kanalen NRK. Kritikere mente hun ikke var streng nok.

Den nye regjeringen består av Høyre, Frp, KrF og Venstre. Her kan du lese mer om den.

Siste utgave

På forsiden nå