Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Regjeringen vil ha tiggere ut av Norge

Regjeringen vil utvise utenlandske tiggere som styres av bakmenn. Hensikten er å hindre menneske-handel.

Regjeringen vil utvise utenlandske tiggere som styres av bakmenn. Bakmenn organiserer aktiviteten og krever penger fra de som tigger. Hensikten er å hindre menneske-handel. Forslaget legges fram for Stortinget senere i år.

LES MER HER: Vil stoppe tiggerne

Utvisningene skal skje selv om det er lov til å tigge. De skal også skje selv om folk fra Det europeiske økonomiske samarbeids-område (EØS) har rett til å være i Norge. Det skriver avisa Aftenposten.

Justisminister Grete Faremo sier at tigging i utgangspunktet er tillatt i Norge. Det skilles ikke mellom nordmenn og andre.

– Likevel kan det være organiserte bakmenn og menneske-handel innblandet i tigging, sier Faremo til Aftenposten.

Tiltaket for å hindre utenlandske tiggere i norske gater ett av 35 tiltak. Det er i regjeringens plan mot menneske-handel. Regjeringen vil bruke utlendingsloven for å bortvise eller utvise utlendinger. Det er av hensyn til orden eller sikkerhet. Men de åpner også for å endre regelverket.

– Det er viktig for oss å se om vi trenger nye regler. Det er for å bli kvitt menneske handel. Om tiggingen er organisert, og mennesker blir utnyttet, er det noe vi vil ha slutt på, sier Faremo.

Verken politiet i Oslo eller Politidirektoratet vil kommentere saken. Det er før de har fått sett nærmere på rapporten.

Tigging var tidligere forbudt i Norge. Men det ble lovlig da løsgjenger-loven ble opphevet i 2006. Året etter ble Romania og Bulgaria medlemmer av Den europeiske union (EU). Tiggere derfra begynte å komme til Norge som turister.