Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Rekordstort data-angrep i Norge

Hackere har angrepet 50 norske bedrifter. Hackerne har kommet med alvorlige angrep mot datamaskiner.

Kriminelle som vet mye om datamaskiner har angrepet 50 norske bedrifter. Det har skjedd de siste dagene. Bedriftene jobber med olje. Slike kriminelle dataeksperter kalles hackere. De har angrepet datasystemene til bedriftene, skriver avisa Dagens Næringsliv.

Nasjonal Sikkerhets-myndighet (NSM) varsler nå 250 andre bedrifter. NSM har ansvaret for å varsle og hjelpe til mot slike angrep. Dette er det største angrepet fra hackere mot Norge noen gang.

– Vi har fått et varsel. Vi sjekker systemene våre, slik rutinen vår er, sier Ørjan Heradstveit. Han er pressetalsmann i oljeselskapet Statoil.

NSM sier at angrepet ble varslet av folk som bor i utlandet. NSM sier de vet litt om hvem som har angrepet. Men de vil ikke si noe om det til pressen.

Kjetil Nilsen er direktør i NSM. Han mener mange bedrifter ikke vet hva de kan miste. Hans Christian Pretorius jobber i NSM. Han sier at e-post er veien inn til selskapene for hackerne.

– Nesten alle angrepene skjer med e-post. E-posten har en fil med virus. Når noen åpner filen i e-posten kommer viruset inn i PC-en, sier Pretorius til kanalen NRK.