Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Rekordvarmt på Svalbard

Februar har vært en mild måned mange steder. I Longyearbyen på Svalbard ser temperaturen ut til å bli 15 grader over normalen.

Torsdag formiddag ble temperaturen i Longyearbyen målt til -1,2 grader. Det skriver nyhetsbyrået NTB. 

– Normalen er -16,2 grader, så dette er nøyaktig 15,0 grader over normalen. Det sier Sten Erik Øines til NTB. Han er meteorolog ved Værvarslinga for Nord-Norge.

Fredag 28. februar er siste dagen i februar. Den dagen må også være med før en kan fastslå om det er en offisiell rekord.

Den forrige februar-rekorden for Svalbard er bare to år gammel. Den lød på minus 5,6 grader. Det var 4,3, grader kaldere enn i februar i år.

Den varmeste dagen i februar var 12. februar. Da var det 5,4 plussgrader i Longyearbyen.

Det er høytrykk i vestlige deler av Russland og kraftige lavtrykk over Storbritannia som er grunnen til det milde været på Svalbard.

Mildværet vil fortsette i hele landet i uka som kommer. På Sør- og Østlandet blir det nedbør gjennom helgen og ut i neste uke. Det betyr sludd eller regn i lavlandet og snø i høyden. Vestlandet kan også få litt regn. Nord for Dovre blir det stort sett tørt gjennom hele uka.

– Det har vært uvanlig mildt for årstiden. Mange steder ligger temperaturen 5-10 grader over det som er normalt. Det har vært ekstremt mildt på Svalbard. Det begynner å nærme seg ekstremt flere steder i resten av landet også, sier Arild Mentzoni til NTB. Han er vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt.