Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Retten er uenig med Breivik

Anders Behring Breiviks klage på de nye psykiaterne ble avvist av retten.

Borgarting lagmannsrett vil ikke behandle anken til Anders Behring Breivik. Breivik klaget på de nye psykiaterne som skal vurdere ham. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Tørrisen og Aspaas skal vurdere Breivik på nytt. Det bestemte tingretts-dommer Wenche Elizabeth Arntzen 13. januar. Den nye undersøkelsen vil komme i tillegg til en tidligere rapport. Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim vurderte Breivik før jul. De laget en rapport om hans psykiske tilstand. Rapporten sier at Anders Behring Breivik var og er psykotisk. Derfor er han ikke tilregnelig. Når en person er utilregnelig, betyr det at han ikke kan straffes med fengsel.

Oslo tingrett bestemte at psykiaterne Terje Tørrisen og Agnar Aspaas skal vurdere Breiviks psyke. Det ville ikke Breivik godta. Årsaken er at Breivik ikke vil at Tørrisen skal vurdere ham før hovedrettsaken starter.

Mandag bestemmes det om Breivik fortsatt skal sitte i fengsel. Tørrisen kommer til rettsmøtet der det bestemmes. Han vil se på den terror-siktede. Der vil være det første møtet med Breivik.  Tørrisen har skrevet et brev til Oslo tingrett. Der skriver han at han vil være til stede under fengslings-møtet mandag.

LES MER HER: Vil se Breivik under fengslingsmøte

Psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen har bedt om at Breivik innlegges på psykiatrisk sykehus med tvang. De vil at han skal legges inn på Dikemarks sikkerhetsavdeling. Dikemark er et psykiatrisk sykehus i Asker. Aspaas og Tørrisen ønsker at Breivik skal bli observert i tre-fire uker der. Da kan de se hvordan Breivik er når han er sammen med helsepersonell på Dikemark.

– Nå må vi først lese hva lagmannsretten mener. Så skal vi ha et møte med klienten vår i morgen. Da vil vi bestemme hva vi skal gjøre, sier Vibeke Hein Bæra. Hun er en av Breiviks forsvarere.

LES OGSÅ: Vil intervjues av utenlandsk TV

Klar Tale er på nettsamfunnet Facebook. Trykk «liker» for å følge med.