Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

River 142 boliger i Longyearbyen

Longyearbyen på Svalbard skal sikres mot skred. Derfor skal 142 boliger i byen rives, melder NRK.

142 boliger i Longyearbyen på Svalbard skal rives. Det bestemte Longyearbyen lokalstyre mandag kveld. Rivingen er en del av en plan for å sikre byen mot skred. Byen skal bruke 553 millioner kroner på sikringen. Det melder kanalen NRK.

– Det betyr store kostnader og mye jobb. Men endelig blir de som bor i Longyearbyen, trygge. Det sier Arild Olsen til NRK. Han er lokalstyreleder i Longyearbyen.

Boliger skal flyttes til andre steder i byen. I tillegg skal de bygge skredvoller og stengsler i fjellsiden som skal stoppe skred.

Longyearbyen har de siste årene hatt flere alvorlige rasulykker. For snart tre år siden døde to personer. Det skjedde etter et stort snøskred fra fjellet Sukkertoppen 19. desember 2015. Flere hus ble ødelagt i skredet. Endringer i klimaet gjør at slike ting skjer oftere. Klimaendringene fører også til at bakken på Svalbard tiner

Politikerne har de siste årene jobbet med en plan for sikring. De har samarbeidet med Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). I mars kom det en ny rapport fra NVE. Den viser mulige følger av et snøskred fra fjellet Sukkertoppen. Det kan treffe mange flere hus i Longyearbyen enn de trodde før.

I 2017 måtte 200 personer forlate husene sine to ganger. Først 21. februar etter et skred som traff to leiligheter. Og så i desember. Da var det stor skredfare. Folk måtte pakke tingene sine og finne et annet sted å bo en stund. Ingen ble skadd de to gangene. Men det har skjedd mange små og store ting. Derfor har politikerne og NVE jobbet med å lage en plan for å sikre byen mot skred.