Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Romfolk aksjonerer i Oslo

Rundt 200 rumenske tiggere har satt opp telt ved Sofienberg kirke i Oslo. Nå diskuterer kirken og byrådet i Oslo hva de skal gjøre.

Rumenerne har satt opp en leir av telt ved Sofienberg kirke. De mener de blir behandlet dårlig av politiet i Oslo. Derfor vil de ha beskyttelse fra kirken. Politiet har fjernet romfolk som har bodd ulovlig i parker og andre steder i Oslo.

Nå diskuterer kirken i Oslo og myndighetene hva de skal gjøre.

– Vi forsto det slik at rumenerne bare skulle ha en markering ved kirken. De kan ikke bli boende her. Det sier prost Ingar Seierstad i Nordre Aker til kanalen NRK.

Seierstad får støtte av byrådsleder Stian Berger Røsland. Han sier situasjonen er veldig problematisk.

– Jeg håper den kan bli løst raskest mulig. Det er gode grunner til at vi ikke tillater camping i parker i Norge, sier Røsland til nyhetsbyrået NTB. Han har kalt inn Oslo bispedømme til møte på rådhuset tirsdag. Oslo bispedømme styrer kirken i Oslo.

– Jeg vil høre hva kirken mener om situasjonen. Vi må jobbe sammen for å løse dette, sier han. Røsland sier det er kirken som må bestemme hvor lenge de vil tillate at rumenerne bor på deres område.

– Men etter hvert vil en slik teltleir skape alvorlig helse-risiko. Da må noe må gjøres, sier han.

Tirsdag skal bydels-overlege Finn Bovim sjekke området. Det er etter at flere naboer har sagt fra om at de er bekymret.

– De er bekymret for søppel, og for at det kan komme rotter. Det sier Bovim til NRK. Det har også kommet meldinger om at noen av rumenerne har stjålet fra byggeplasser i området. Det er i så fall en sak for politiet.

– I utgangspunktet skal disse menneskene behandles med respekt. Vi må regne med at de følger norske lover og regler. Hvis ikke, er det politiets ansvar å rydde opp i det, sier overlegen.

Rumenerne sier de bare vil ha et sted å sove. De håper å få tak i flere presenninger og mer utstyr til ly for regnet.

Det har kommet veldig mange tiggere til Oslo i sommer. Rundt 2.000 romfolk fra Romania og Bulgaria skal nå være i Oslo. Politiet sier det har blitt et stort problem.

– Det er veldig mange her nå. Denne situasjonen kan ikke fortsette. Det har vi også sagt fra om til politi-direktoratet og justis-departmentet. Det sier fungerende politimester i Oslo, Roger Andresen til kanalen TV 2.

Tidligere i sommer aksjonerte politiet mot tiggere. De sjekket 69 personer. 68 av dem hadde gjort straffbare ting.

– De kom for å tigge. Men det er færre og færre som gir. Samtidig blir tiggerne flere og flere. Deretter har de sett seg nødt til å heller stjele ting, sier Andresen.

Politiet sier de ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen av at de behandler romfolk dårlig. De sier de må sørge for at lover og regler blir fulgt.

– Politiet kan bare gripe inn dersom de gjør noe kriminelt. Vi griper også inn hvis de oppfører seg aggressivt mot andre, sier Andersen.