Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Romfolket tilbake til Oslos gater

Romleiren på Årvoll i Oslo ble stengt tirsdag kveld. De som har bodd i leiren, har nå dratt tilbake til Oslos gater.

Leiren for romfolk på Årvoll i Oslo er nå tom. Den ble stengt tirsdag. Romfolket er tilbake til gatene i Oslo sentrum. Det sier foreningen Folk er Folk.

– Situasjonen til romfolket som har vært i leiren på Årvoll, er nå tilbake til det normale. De som har biler, sover i bilene sine. Mens de som ikke har bil, trekker ned til området rundt Grønland i Oslo, sier Bjønnulv Evenrud til nyhetsbyrået NTB. Han er sekretær i foreningen Folk er Folk.

Romleiren på Årvoll var tirsdag kveld tømt. Det skjedde etter at eierne av tomten hadde gitt romfolket i leiren en frist. De måtte være ute av leiren til klokka 18.00 tirsdag.

– Vi er veldig fornøyd med at stengingen av leiren har vært fredelig og rolig, sier Steinar Arnesen. Han er leder i bydelsutvalget i bydel Bjerke.

Ola Elvestuen er fungerende byrådsleder. Han sier at Oslo kommune ikke setter i gang noen spesielle tiltak når romleiren nå er stengt.

– Det er ingen enkel løsning på denne situasjonen. Vi har de reglene som gjelder i byen. Det er ikke lov å slå leir i parkene, sier han.

Heller ikke organisasjonene Frelsesarmeen eller Kirkens Bymisjon gjør noe spesielt.

LES MER HER: – Gi romfolk jobb

Ifølge kanalen NRK har leiren ved Sognsvann i Oslo vokst. Det skal ha skjedd fra det ble kjent at leiren på Årvoll skulle stenges. Men folk på stedet og Folk er Folk sier at det ikke stemmer.

– Det har ikke kommet flere dit. De som er på Sognsvann, er en annen gruppe med romfolk enn de som var på Årvoll. De to gruppene har ikke så mye med hverandre å gjøre, sier Evenrud.

I Trondheim i Trøndelag har romfolk flyttet til gressplenen utenfor Nidarosdomen. Tirsdag hadde de et møte med biskop Tor Singsaas. Bispedømmet venter og ser hva de vil gjøre. Men de sier at stedet er lite egnet for romfolket.

– Vi må ikke dramatisere, det er ikke Årvoll her. Det er snakk om to telt. Likevel er ikke dette et egnet sted. Årsaken er at Olavfestdagene starter på lørdag denne uken, sier Steinar Skomedal. Han er daglig leder i Nidaros bispedømme.

Romleiren under Sandnessundbrua i Tromsø får foreløpig være i fred, skriver nettavisa iTromsø.

– Leiren er på et sted uten mye folk. Kommunen har heller ikke mottatt meldinger om at det er fare for folks helse, sier Kristoffer Kanestrøm. Han er fungerende byrådsleder.