Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Russer kan bli satt fri

En russer er siktet for spionasje på Stortinget. Nå kan han bli satt fri.

Oslo tingrett vil løslate en russisk mann. Han er siktet for å ha spionert under et seminar på Stortinget. Norsk politi pågrep mannen på flyplassen Gardermoen i september. Politiet tror at han har stjålet informasjon fra tråløse nettverk. En teori er at printerne på Stortinget er brukt til dette. Folk kan også ha blitt avlyttet.

Russeren har sittet varetektsfengslet i fire uker. Men nå vil Oslo tingrett løslate mannen. Tingretten mener det ikke er gode nok bevis for at han sitter i fengsel.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er uenig. De anket avgjørelsen med en gang. Det betyr at Mikhail Botsjkarev fortsatt må sitte fengslet. Nå skal lagmannsretten bestemme hva som skjer videre.

Tingretten ga PST en frist til fredag klokka 12. Innen da må de fortelle hvorfor de er uenige med retten.

Mikhail Botsjkarev var lettet torsdag.

– Nå snakkes vi igjen på mandag før jeg reiser hjem, sa han til pressen. Mange var til stede i retten.

Russeren jobber for den russiske nasjonal-forsamlingen. Han har sagt at han er uskyldig i spionasje. Han mener at han ikke har gjort noe galt.

Politiet har fortsatt ikke bevis for at det har skjedd spionasje.

Kathrine Tonstad er politiadvokat. Hun sier at mistanken mot russeren ikke er endret. Det er fremdeles mye etterforskning som gjenstår.

– Vi er ikke kommet så langt som vi ønsker i etterforskningen. Men vi mener det fremdeles er skjellig grunn til mistanke, sier hun.

Politiet holder fortsatt på med tekniske undersøkelser.

Advokat Hege Aakre forsvarer russeren. Han sier at rettens avgjørelse viser hvor svak PSTs sak er.

– De har etterforsket i fire uker. De har ikke funnet noe. Da er det riktig å løslate ham. Botsjkarev er lettet. Han håper at lagmannsretten mener det samme, sier Aakre til nyhetsbyråret NTB.

Borgarting lagmannsrett skal vurdere saken mandag.