Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Russland ingen trussel

Russland har en stor militærøvelse rett ved Norge. De har ikke gitt Norge beskjed. Men Forsvaret mener at Russland dag ikke er noen militær trussel mot Norge.

– Det er vanskelig å se en ordentlig grunn til russiske og militære angrep mot Norge om kort eller mellomlang tid, sier Kjell Grandhagen. Han er etterretningssjef i Forsvaret.

Grandhagen holdt mandag sitt årlige foredrag. Der snakket han mye om Russland. Russerne har laget nye flybaser nord i landet. De har to nye, store militærgrupper som skal bo i Arktis. En gruppe ledere får ansvar for store deler av russisk Arktis. Det er områder som ligger nær grensa til Norge.

– Russerne kommer raskt med nye og mer moderne våpensystemer i alle former for forsvar, sier han, ifølge nyhetsbyrået NTB.

På Kolahalvøya har de mange atomubåter. Russerne har satt på dem nye, moderne raketter.

Mandag startet Russland en stor militærøvelse i Nordishavet. Grandhagen synes øvelsen i seg selv ikke er et problem. Men det skjer nå når forholdet mellom Russland og Vesten ikke er så godt. Norge ble ikke varslet om øvelsen. Men det er usikkert om øvelsen er av den typen hvor det er krav om varsling.

Grandhagen mener at Russland vil vise verden at de har et sterkt forsvar. President Vladimir Putin skal personlig ha gitt ordre om øvelsen. Det sa forsvarsminister Sergej Sjojgu til russiske nyhetsbyråer mandag. 38.000 soldater og andre ansatte i forsvaret er med på øvelsen. I tillegg er det 56 marinebåter og mange fly og helikoptre. Øvelsen skulle bare vare én dag.

Norge og Russland har en avtale om varsling. Det står det at begge land skal gi 42 dagers varsling. Det er før det settes i gang store militærøvelser nær grensa. Det sier Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter til TV 2.