Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Russland: – Vi vil ikke ta imot asylsøkere

Russland vil ikke ta imot asylsøkere fra Norge. Men Norge mener at Russland må holde avtaler landene imellom.

Flyktningene som kom fra Russland til Norge, har brutt russiske lover. Derfor vil ikke Russland ta flyktningene tilbake. Det mener Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Han sa tirsdag at det er årsaken til at det er pause i returene av asylsøkere fra Norge. Norge får ikke sende asylsøkere tilbake til Russland. Disse har fått nei til opphold i Norge, fordi de hadde lov til å være i Russland.

– Samtalene dreier seg om folk som kom til Russland enten for å jobbe her eller besøke slektninger. De oppga ikke at det virkelige formålet var å dra videre til Norge. Det betyr at de med vilje ga falske opplysninger om formålet med besøket i Russland. Dette er grunnen til at vi ikke ønsker å la dem komme tilbake, sa han til kanalen NRK.

Lavrov sa samtidig at det pågår diskusjoner om saken med Norge. Målet er å løse saken på en måte som er i begge landenes interesse, sa han.

Utenriksdepartementet vil nå ta kontakt med russiske myndigheter for å finne ut hva som ligger i uttalelsene. De mener at Russland må respektere avtalene de har med Norge.

– Vi har en avtale om å ta folk tilbake med Russland. Den handler om retur mellom våre to land. Vi forutsetter at våre felles avtaler respekteres, sier Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet ifølge nyhetsbyrået NTB. Han er kommunikasjons-rådgiver.

– Vi hadde samtaler med russiske myndigheter i Moskva mandag. Da kom det ikke fram at det var noen endring i den russiske holdningen til returavtalen, sier Bjåstad.

LES OGSÅ: Listhaug: kan sende asylsøkere rett hjem

LES MER: Ber om medmenneskelighet

LES ENDA MER: Jusprofessor: – Umenneskelige forslag