Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Rygge i Østfold varmest hittil

Rygge i Østfold har så langt den høyeste temperaturen fredag. Det kan komme flere varme-rekorder utover ettermiddagen.

I Rygge i Østfold ble det fredag målt 32,4 grader. Det er den høyeste temperaturen målt så langt denne dagen. På forhånd var det varslet at det kunne bli ny varme-rekord i Norge.

De høyeste temperaturene er ventet mellom klokka 16 og 18. Det forteller Eldbjørg Moxnes til nyhetsbyrået NTB. Hun er stats-meteorolog ved Meteorologisk institutt.

– Det er fortsatt mulighet for noen rekorder. Men kanskje norgesrekorden blir stående, sier hun.

Rett før klokka 13.30 fredag hadde meteorologene den foreløpige topp tre-lista klar. Der ligger Rygge i Østfold øverst, med 32,4 grader. Så følger Etne i Hordaland, med 32,0 grader. I Lysebotn i Rogaland var det målt 30,9 grader.

Fjellet Preikestolen ligger ikke så langt fra Lysebotn. Der har organisasjonen Norsk Folkehjelp forberedt seg på varme turister. Det skriver avisa Stavanger Aftenblad.

– Vi tar med så mye vann som mulig. Vi setter oss omtrent midt i stien. Vi er mellom Neverdalsskaret og sikringshytta ved Tjødnane, sier Thor Egil Siem. Han er operativ leder i Norsk Folkehjelp Strand og Forsand.

Det er Stiftelsen Preikestolen som har fått inn hjelpe-mannskapene. Aftenbladet kan melde at de fleste turistene var kledd i shorts og t-skjorte. Men noen var også «kledd for en kraftig høststorm».

Den høyeste registrerte temperaturen i Norge noen gang er 35,7 grader. Det ble målt i Nesbyen i Buskerud 20. juni 1970. Lengst har rekorden stått i Oslo. Der ble det målt 35 grader 21. juni 1901.

Årets varmeste dag så langt ble registrert i Nedre Eggedal i Buskerud. De hadde 33,8 grader 26. juni. Stedet hadde også den varmeste dagen i 2017. Da ble det målt 31,8 grader.

Så langt i år er det registrert én fylkesrekord. Bardufoss i Troms hadde 33,5 grader onsdag i forrige uke. Og Moxnes tror det kan bli rekord i flere fylker i dag. Selv om temperaturene i nord stort sett holder seg under 25 grader fredag.

Mange steder er det også naturlig nok varmt i vannet. I vannet Øyungen i Hedmark ble det målt 27 grader klokka 11 fredag, ifølge Yr.no.