Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Så bilder før pågripelsen

En utenriksråd sier at han så pengebilder før Arne Treholt ble pågrepet.

Kjell Eliassen var tidligere utenriksråd. Han sier til avisa Vårt Land at han var med på møter med Politiets overvåknings-tjeneste (POT). Det var i august 1983, et halvt år før Arne Treholt ble pågrepet. Der fikk han se bilder av konvolutter med penger.

Bildene ble tatt under de to ransakingene av Treholts leilighet. Også utenriksminister Svenn Stray var på møtene. Flere etterforskere har de siste ukene sagt at bildebevisene ble jukset med. De mener at bildene ble tatt i 1984. Det var etter at Treholt var pågrepet.

– Det jeg husker at jeg så, var fotografier av konvoluttene med pengene i. Og fotografier av pengesedlene lagt ut på et bord, sier Eliassen.
Det er vist bilder av en koffert i mediene. Men de bildene som vises nå, er ikke de samme som Eliassen så, forteller han.

LES MER HER:(Nyhetsgrafikk) Fakta om Treholt-saken

Arne Treholt ble pågrepet 20. januar 1984. Han ble dømt til 20 års fengsel for spionasje for Irak og Sovjetunionen. I den nye boka «Forfalskningen» hevder forfatterne at politiet jukset med pengebeviset. De mener at bilder av en koffert med dollarsedler ble tatt etter at Treholt var pågrepet. Ikke før, slik POT sa i retten. POT mente at pengene var betaling for spionasje.

LES MER HER: – Må finne fakta

Tirsdag ba riksadvokaten om at pengebeviset vurderes på nytt. Riksadvokat Tor-Aksel Busch har sendt et brev til et utvalg. Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker skal undersøke saken.

– Kommisjonen er ikke bedt om å gjenåpne saken til fordel for Arne Treholt. Men vi har bedt dem om å åpne saken de hadde tidligere. De må finne ut av fakta i saken. Det gjelder penge-beviset spesielt, sa Tor-Aksel Busch på en presse-konferanse.

LES MER HER: – De som vet noe må melde seg

En etterforsker i POT ble avhørt tirsdag. Han fortalte i avisa Aftenposten forrige helg at POT jukset med pengebeviset. Etterforsknings-lederen skal ha gått i banken for å låne dollar for å ta et bilde. Dette skal ha skjedd etter at Treholt ble pågrepet, hevder etterforskeren.

Mannen skal også ha fortalt om flere ulovlige metoder som POT brukte. Det sier advokat Bendik Falch-Koslung. Han var med under avhøret.

LES MER HER: – Ja, noe er galt med bevisene

Arne Treholt ville ha blitt dømt også uten pengebeviset. Han ville ha fått 20 års fengsel uansett. Det mener riksadvokat Tor-Aksel Busch.

– Betydningen av pengebeviset overvurderes. Vi hadde tiltalt Treholt selv om pengebeviset ikke var der. Vi ville ha lagt fram saken i retten omtrent på samme måte. Og jeg tror kanskje resultatet ville ha blitt det samme, sier Busch til nyhetsbyrået NTB.