Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Saker om smitte blant somaliere fører til fordommer

Qadijo Ibrahim reagerer på saker i mediene om korona-smitte blant somaliere. – Vi sliter allerede fra før med fordommer, sier hun.

Det er flest somaliere blant korona-smittede som er født i utlandet. Det meldte Folkehelse-instituttet (FHI) forrige uke. Det førte til flere saker i mediene. Noen mente at somaliere ikke tok smitten på alvor i starten.

Det får Qadijo Ibrahim til å reagere. Hun kom selv til Norge fra Somalia for 15 år siden. Ibrahim er kritisk til hvordan smitte-tallet blant somaliere har blitt tolket.

– I starten kom all informasjon på norsk. Det føltes som at innvandrere ikke ble regnet med. Bare de yngre fikk med seg informasjonen, sier Ibrahim til Klar Tale.

Det er en naturlig forklaring på at smitten sprer seg mer blant somaliere, sier hun.

– En somalisk familie har ofte mange barn. Mange har i tillegg besteforeldre hjemme hos seg. Hvis en somalisk far eller mor blir smittet, blir flere rammet enn i en norsk familie. En somalisk familie kan ikke sammenlignes med en norsk familie, sier hun.

Hun kjenner til en familiefar som møtte en venn. Vennen visste ikke at han var smittet med korona-viruset. Familiefaren tok med seg smitten hjem. Til kona og deres sju barn.

– Plutselig var det ni smittede. Det er klart det blir høye tall da, sier Ibrahim.

Hun jobber som helsefag-arbeider på Senja i Troms. Der har de foreløpig sluppet unna mye smitte. Det samme gjelder det somaliske miljøet i området.

– De fleste har bodd her lenge. Folk tar hensyn og besøker ikke hverandre. Isteden ringer vi hverandre og gir hverandre informasjon, forteller Ibrahim.

Hun skryter av kommunen hun bor i.

– Jeg ringte til kommunal-sjefen og etterlyste informasjon på flere språk. Da fikset de det med én gang, sier hun.

I tillegg ringer flyktning-tjensten i kommunen til de som ikke kan norsk. Slik sørger de for at alle får med seg rådene om smittevern, forteller Ibrahim.

Hun minner om at situasjonen er annerledes i Oslo og andre byer. Her kan somaliere være mer utsatt for smitte. Årsaken er jobbene de har, sier hun.

– Her jobber mange somaliere som drosje-sjåfører, buss-sjåfører eller i butikk. Blir de smittet, sprer den seg i en stor familie.

Det har kommet flere kommentarer mot somaliere etter sakene om smitte. Det forteller Ibrahim.

– Det er feil å si at vi som gruppe er over-representert. Uten å gi noe mer informasjon om hvorfor. Vi sliter allerede fra før med fordommer. Dette har ikke gjort saken bedre, sier hun.