Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Saksøker staten

Fetteren til Birgitte Tengs ble frifunnet for drapet i på sin kusine. Mandag møtte han i retten. Fetteren saksøker staten.

17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet drept på Karmøy i Rogaland. Det var i 1996. To år etterpå tilsto fetteren hennes drapet. Fetteren trakk senere tilståelsen tilbake. I november 1997 ble han dømt for drapet i Karmsund herredsrett. Fetteren anket saken. I Gulating lagmannsrett ble han frifunnet. Men retten dømte ham til å betale erstatning. Han måtte betale 100.000 kroner til Tengs foreldre.

Fetteren har saksøkt staten. Han føler seg dømt selv om han ble frifunnet for drapet. Både fetteren og hans far krever penger fra staten. Dette gjør de fordi de ble dømt til å betale penger til Tengs foreldre.

Arvid Sjødin er fetterens advokat. Han sier dommen utpekte fetteren som drapsmann. Advokaten sier de vil ta saken videre til Den europeiske menneskerettighets-domstolen (EMD). Det skjer hvis de ikke får medhold i retten.

– Staten har rotet til livet hans. Da er det riktig at ansvaret plasseres der det hører hjemme, sier Sjødin til nyhetsbyrået NTB.

Fetteren klaget også i 2000 saken inn til EMD. Tre år senere ble staten dømt til å betale 25.000 euro i erstatning til ham.

Staten mener det ikke er noe grunnlag for erstatning i saken, sier regjeringsadvokat Ingrid Skog Hauge.

– Det har vært en sak tidligere i Høyesterett. Der han har fått erstatning for straffe-forfølgningen og alt det som ligger i straffesaken. Så det er på en måte gjort opp, sier hun til NTB.

LES MER HER: – Vi vet at noen vet

LES OGSÅ: Tengs' fetter får ikke jobben