Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Salget av fett øker kraftig

Salget av fete varer som bacon, smør og fløte går som aldri før her i landet. Egg og kylling øker også. Dietter med lite karbohydrater får skylden.

Vi kjøper stadig mer fete varer som bacon, smør og fløte her i landet. Også egg og kylling er veldig populært. Flere dietter sier at folk bør spise lite karbohydrater. Karbohydrater er det mye av i mat som hvitt brød, pasta og ris. Slike dietter får skylden for det økte salget. Det skriver avisa Aftenposten.

Flere og flere unngår mat med mye karbohydrater. Hensikten er å slanke seg. Slike dietter kalles lavkarbo-dietter.

– Hittil i år har salget av Stjernebacon og Skogsbacon økt med 113 tonn. Det er en økning på 15 prosent i forhold til i fjor,  sier Nina Sundqvist til Aftenposten. Hun er kommunikasjons-direktør for Nortura. De selger kjøtt.

LES MER HER: Rådyrt med sunn mat

Så langt i år har produsenten Gilde solgt 866 tonn bare av disse to merkene med bacon. Salget kan ende opp med totalt 1,2 til 1,3 millioner tonn i løpet av året.

– Vi har ikke studert om lavkarbo-dietter er årsaken til det økte salget. Men vi vet jo at bacon er med i disse, sier Sundqvist.

Hun sier at selskapet ikke har telt akkurat hvor mye egg de har solgt. Men de ser at de også selger mer av dette.

– Vi tror at flere spiser egg og bacon både til frokost og lunsj.

LES MER HER: Savner sunn og variert mat

Fett er populært blant de som slanker seg med lavkarbo. Også salget av smør, kremfløte, seter-rømme og crème fraîche økte kraftig første halvår i år. Det sier meieriet Tine.

– Alle disse produktene er viktige i en lavkarbo-diett, sier Hege Holter Brekke. Hun er konsern-direktør i Tine.

Salg av meieri-smør har økt med nesten 12 prosent så langt i år. Mye av dette er fordi folk velger smør istedenfor margarin.