Norge

Salget av fett øker kraftig

Salget av fete varer som bacon, smør og fløte går som aldri før her i landet. Egg og kylling øker også. Dietter med lite karbohydrater får skylden.

FETT: Vi kjøper mer og mer fet mat som bacon, smør og fløte. Også egg og kylling er veldig populært. Årsaken er at mange slanker seg med dietter uten brød, pasta og ris. De spiser mye fett og proteiner isteden.
Publisert Sist oppdatert

Vi kjøper stadig mer fete varer som bacon, smør og fløte her i landet. Også egg og kylling er veldig populært. Flere dietter sier at folk bør spise lite karbohydrater. Karbohydrater er det mye av i mat som hvitt brød, pasta og ris. Slike dietter får skylden for det økte salget. Det skriver avisa Aftenposten.

Flere og flere unngår mat med mye karbohydrater. Hensikten er å slanke seg. Slike dietter kalles lavkarbo-dietter.

– Hittil i år har salget av Stjernebacon og Skogsbacon økt med 113 tonn. Det er en økning på 15 prosent i forhold til i fjor, sier Nina Sundqvist til Aftenposten. Hun er kommunikasjons-direktør for Nortura. De selger kjøtt.

LES MER HER: Rådyrt med sunn mat

Så langt i år har produsenten Gilde solgt 866 tonn bare av disse to merkene med bacon. Salget kan ende opp med totalt 1,2 til 1,3 millioner tonn i løpet av året.

– Vi har ikke studert om lavkarbo-dietter er årsaken til det økte salget. Men vi vet jo at bacon er med i disse, sier Sundqvist.

Hun sier at selskapet ikke har telt akkurat hvor mye egg de har solgt. Men de ser at de også selger mer av dette.

– Vi tror at flere spiser egg og bacon både til frokost og lunsj.

LES MER HER: Savner sunn og variert mat

Fett er populært blant de som slanker seg med lavkarbo. Også salget av smør, kremfløte, seter-rømme og crème fraîche økte kraftig første halvår i år. Det sier meieriet Tine.

– Alle disse produktene er viktige i en lavkarbo-diett, sier Hege Holter Brekke. Hun er konsern-direktør i Tine.

Salg av meieri-smør har økt med nesten 12 prosent så langt i år. Mye av dette er fordi folk velger smør istedenfor margarin.