Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Samlet inn 200 millioner kroner

Årets TV-aksjon kan bli den beste noensinne. De ivrigste giverne bor på Svalbard.

Rundt 200 millioner kroner er samlet inn til organisasjonen Amnesty International. Det ble klart da pengene var talt mandag morgen.

Søndag var mennesker over hele Norge med på å samle inn penger. Flere tusen gikk rundt med bøsser. Mange barn solgte boller, leker eller andre ting for å gi til TV-aksjonen.

LES MER HER: Støtter folk i å si sin mening

Også i år var det innbyggerne på Svalbard som ga mest penger. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Hver av dem ga 448,79 kroner. Det viser TV-aksjonens nettsider. Utsira kommune i Rogaland kom på andre plass. Der ga hver innbygger 243,37 kroner. Så kom Træna i Nordland, Bokn i Rogaland og Hasvik i Finnmark.

Sogn og Fjordane ble det fylket som ga mest penger. Rogaland kom på andreplass.

Lederne for TV-aksjonen er glade.

– TV-aksjonen er også i år veldig vellykket. Vi hadde ett mål da vi startet arbeidet, og det var å verve 100.000 bøssebærere, slik at alle hus fikk besøk. Det klarte vi, og alle har fått mulighet til å gi, forteller Ahmed Fawad Ashraf til NTB.

TV-aksjonen ble vist på kanalen NRK. Sendingen sluttet klokka 00.30. Da var det samlet inn 200.289.668 millioner kroner. Det er 40,18 kroner per innbygger. Men det vil nok komme inn flere penger til Amnesty International de neste dagene.

De er takknemlige for at så mange har hjulpet dem.

– Vi er utrolig stolte og takknemlige for den innsatsen som er lagt ned i årets TV-aksjon. Dette resultatet er en stor anerkjennelse av arbeidet vi gjør hver dag, og et bevis på at menneskerettighetene settes høyt av det norske folk, sier John Peder Egenæs. Han er generalsekretær i Amnesty International i Norge.

– Takket være pengene fra TV-aksjonen blir Amnesty sterkere, sier han, ifølge NTB.

TV-aksjonen hadde også en auksjon på internett. Der ble det solgt flere ting. Bokser Cecilia Brækhus ga boksehanskene sine til auksjonen. De ble solgt for 30.500 kroner. To billetter til konsert med Justin Bieber ble solgt for 150.000 kroner. De som kjøpte billettene får også møte superstjernen.

Kunstner Vebjørn Sand samlet inn 180.500 kroner til Amnesty International. Han donerte et maleri.