Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Se mot himmelen i natt

Natt til onsdag svever planeten Venus mellom jorda og sola. Det blir feiret over hele landet.

Planeten Venus passerer sola natt til onsdag. Det blir et sjeldent syn. Venus svever foran sola. Den danner en synlig skygge på solskiven i hele sju timer. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Hele Venus-passasjen vil kunne sees i områder med midnattssol. Lenger sør vil Venus' skygge på sola være synlig noen timer. Det er fra soloppgang og til passasjen er over.

Knut Jørgen Røed Ødegaard er astrofysiker. Han oppfordrer alle til å gripe denne muligheten. Den neste sjansen til å se dette, kommer først om 105,5 år. Det har astronomer regnet ut.

– Dette blir siste mulighet for å se dette med egne øyne. Venus-passasjen er et fenomen som gjorde astronomi til vitenskap, sier Ødegaard.

– Årets Venus-passasje viser hvordan vi kan lete etter liv på planeter rundt fjerne stjerner, forklarer han.

LES MER HER: Drømmer om den røde planeten

Venus-passasjen er en historisk hendelse. Før Venus-passasjen 3. juni 1769 reiste presten og astronomen Maximilian Hell til Vardø i Finnmark. Han dro fra Wien i Østerrike-Ungarn på oppdrag fra den dansk-norske kongen Christian VII.

Forskningen skulle blant annet gi svar på hvor stor avstanden var til sola. Slik kunne forskerne si hvor stort solsystemet i virkeligheten er. I Vardø åpnet Hell og assistentene hans et observatorium på rådhusplassen. Det ble Norges. Et observatorium er en bygning som brukes til å se på stjerner og planeter.

LES MER HER: Ser mot Mars

Himmel-fenomenet onsdag skal feires med arrangementer fra Vardø i nord til Kristiansand i sør. I Vardø blir Venus-passasjen feiret med en egen festival. Det har skjedd i dagene før. Det har vært foredrag av romeksperter og ulike konserter. Det blir program hele natten gjennom.

I Tromsø blir det stort arrangement. Det blir foredrag og visning av passasjen på storskjerm.

Longyearbyen på Svalbard får besøk av forskere. De jobber med Venus Express. Det er den europeiske rom-organisasjonen ESAs romsonde ved Venus.

Venus Express har blant annet avslørt at Venus har både lyn og store orkaner i atmosfæren. Planeter hadde sannsynligvis også hav i sin tidlige historie.

Venus-passasjen kommer også som direktesendt underholdning på TV. Programet Schrödingers katt på kanalen NRK holder nattsending. De har med gjester i Tromsø fra klokken 22.30 tirsdag kveld. Sendingen varer fram til tidlig morgen.

Klar Tale er på nettsamfunnet Facebook. Trykk «liker» for å følge med.