Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Se opp for snøskred og uvær

Noen starter vinterferien nå. De må slite med vanskelig vær.

Vinterferien starter i Rogaland og deler av Hordaland nå. De som skal reise, bør være forsiktige.

Fredag morgen måtte bilene kjøre i kolonnekjøring over Haukelifjell, Hardangervidda og Vikafjellet.

Samtidig var Venabygdsfjellet stengt på grunn av uvær.

Det er fare for snøras flere steder på Vestlandet. Derfor er veier stengt. Det gjelder fylkesvei 503 ved Gloppedalstunnelen og fylkesvei 117 ved Ørsdalstunnelen.

Se nettsiden varsom.no for å sjekke faren for snøskred. Faren er merket med fargen oransje flere steder. Oransje betyr betydelig fare.

Faren oransje gjelder på Sunnmøre, Indre Fjordane, Jotunheimen, Indre Sogn, Voss og Hardanger.

Det er også sendt ut flere obs-varsler fra Meteorologisk institutt.  Fra Hordaland og nordover mot Møre og Romsdal kan det være vanskelig å kjøre. Årsaken er snø og slaps. Også i Agder er det mye snø. Yr advarer også mot kuling langs store deler av kysten fra nord til sør. Folk bør ikke dra ut i småbåt.

Fredag morgen hadde mange i Vest-Agder mistet strømmen. Det melder avisa Fædrelandsvenen. Strømmen forsvant mellom Marnardal og Songdalen, mellom Kristiansand og Vennesla og i Kvinesdal.

Yr melder litt varmere temperaturer fredag.

– Det kommer lavtrykk og nedbør fra vest. Da vil temperaturen stige noe. På Sørlandet og Vestlandet vil nedbøren nok komme som regn. Men rundt Oslofjorden er det litt vanskelig å si hva som skjer. Noe vil komme som regn eller sludd eller snø i høyden, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdal til NTB.

I indre strøk blir det heller ikke veldig kaldt. I hvert fall ikke sammenlignet med tidligere. I Røros i Trøndelag blir de ikke kaldere enn 7 minusgrader neste uke. Heller ikke i Karasjok i Finnmark får minus-temperaturer på to tall. Lørdag meldes det bare 4 minus.

I høyden er det snø. Meteorologisk institutt melder om snø de aller fleste steder. Bare helt mot kysten er det ikke snø.