Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

VALG 2019

Senterpartiet vokser mest

Senterpartiet har kapret velgere over hele Norge, og spesielt i nord. Der har Sp tatt velgere fra Arbeiderpartiet.

Senterpartiet (Sp) har gjort det svært bra i lokalvalget. Partiet har foreløpig støtte fra 15,7 prosent av velgerne på landsbasis. Det viser opptellingen rundt klokka 22.30.

Senterpartiet ligger an til å gjøre sitt beste kommunevalg noensinne. Partiet kan også få den største framgangen av alle partier.

– Vi er valgt av folk. De har gitt oss stor tillit og et stort ansvar. Et sånt valgresultat forplikter oss alle, sa Trygve Slagsvold Vedum i sin tale sent mandag kveld.

Han fremhevet også det gode valgresultatet.

I valget i 2015, 2017 og i 2019 er vi det partiet som har gått mest fram, sa Vedum.

Flere Sp-politikere har problemer med å forstå hvor bra det har gått.

– Dette går mot det beste resultatet noen gang. Både i bygd og by er det framgang. Så dette er nesten ikke til å tro, sier Geir Pollestad til NTB. Han er stortings-representant for Sp.

I nord konkurrerer Sp spesielt med Arbeiderpartiet. Der er Ap fortsatt størst. Men Sp nærmer seg. På landsbasis er Ap størst. De har støtte fra 25,1 prosent av velgerne.

Partier på rød og grønn side i politikken ser ut til å ha gjort det best i kommune- og fylkestingsvalget.

Sp nærmer seg 23 prosent støtte i Nordland. Det viser foreløpige tall. Det betyr at partiet har 13 prosent mer støtte enn ved forrige lokalvalg.

Ap får 26,5 prosents oppslutning. Der mister Ap 9,5 prosentpoeng.

Høyre ligger an til å bli tredje største parti, med 17 prosent.

Fylket Troms og Finnmark er slått sammen i valget. Der er Senterpartiet også nest størst, bak Ap. Ap har 27,7 prosent støtte. Senterpartiet får 22 prosent, fram 14,6 prosent. Det skriver nyhetsbyrået NTB.