Norge

Setter inn ekstra politi i Groruddalen

30 nye politifolk skal jobbe i Groruddalen i Oslo. Det skjer etter enda ei helg med uro i området.

I helga var det bråk i bydelen Vestli i Groruddalen i Oslo. Lørdag kveld var det skyting og bråk. Ungdommer med masker angrep en eller to personer på Vestli torg, skriver avisa VG. Ingen ble skadd.

– Vi ser en økende og ny form for kriminalitet blant ungdom. Det er vi nødt til å ta alvorlig, sier justisminister Tor Mikkel Wara til avisa Aftenposten. Han sier han har snakket med politiet. Nå skal det snart komme mer politi i Groruddalen, sier han. 30 flere politifolk skal jobbe der.

Også forrige helg var det bråk med ungdommer på Vestli. Folk fra Natteravnene ble plaget. Natteravner er folk som skal skape ro i gatene. Ungdommer skal ha kastet stein på dem og ropt stygge ting. Det skal ha vært 20 ungdommer mellom 16 år og 23 år, skriver VG. Nå må Natteravnene ta en pause på Stovner og Vestli. De er kanskje ikke sikre nok.

Det var også bråk andre steder i Oslo øst i helga. Natt til søndag rykket politiet ut til Stovner. De fikk melding om skudd, men fant ingenting. Søndag kveld var det bråk på Tveita senter. Der sloss en gjeng med ungdommer. Ingen ble skadd, men ungdommen hadde våpen som de slo med. Før helga ble en ung mann skutt på Holmlia.

– Det vi ser i Oslo, er eksempler på svenske tilstander, mener Himanshu Gulati fra Fremskrittspartiet. Også Aina Stenersen er bekymret. Hun er bystyremedlem for Frp i Oslo.

– Det kriminelle miljøet i Oslo må knuses nå, sier Stenersen til nyhetsbyrået NTB.

Andre partiet mener regjeringen selv har bidratt til situasjonen. De har lagt mindre vekt på kampen mot organisert kriminalitet, mener Jan Bøhler fra Arbeiderpartiet.

– Det er ingen tvil om at de kriminelle gjengmiljøene har fått mer spillerom de siste årene, sier Bøhler.

Han mener at sjefene i gjengene slipper for lett unna. De blir ikke tatt, selv om alle vet hvem de er, ifølge Bøhler.

Politiinspektør Einar Aas er enig. Han er tidligere sjef for seksjon for organisert kriminalitet i Oslo. Denne seksjonen ble avsluttet med politireformen. Aas advarte mot at det kunne føre til mer organisert kriminalitet i Oslo-området.

– Vi var en ganske kraftfull enhet, sier Aas til politiforum.no.

Han mener fagfolk ikke ble hørt.

− I stedet ble det en løsning der Oslo politidistrikt skulle organiseres som de andre politidistriktene i landet, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå