Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sier det er mulig å overleve i luftlommer

Det kan fortsatt være mulig å finne overlevende i leir-skredet. Det kan nemlig finnes lommer av luft i bygningene som er tatt av skredet. Det sier politimester Ida Melbo Øystese.

– Medisinsk sett kan man overleve i flere dager dersom man har luft. Så i den grad man har luftlommer, så er det mulig å overleve fortsatt. Det sa Ida Melbo Øystese på en pressekonferanse klokken 12 lørdag. Hun er politimester i Øst politidistrikt.

Det har vært kaldt i Gjerdrum siden skredet gikk natt til onsdag. Det kan påvirke sannsynligheten for å overleve i skredet.

– Naturkreftene er ikke på vår side. Og tida er heller ikke på vår side, sier Øystese.

Politimesteren sier at leirskred har en flytende masse. Der er det vanligvis ikke er så mange luftlommer. Men det kan være luftlommer i noen av husene som er tatt av skredet, sier hun.

Øystese sier det ikke er hennes oppgave å avgjøre når søket ikke lenger skal handle om å finne overlevende etter skredet.

– Men vi er ikke der nå, sier politimesteren.

Tre såkalte usar-team jobber i skred-området for å lete etter savnede. Det sa politiets innsats-leder Roy Alkvist klokken 12. Usar står for urbant søk og redning.

– Redningsaksjonen pågår for fullt. Det er usar-team både fra Trøndelag, Oslo og Nedre Romerike. Vi har også hunde-ekvipasjer som nå er inne i rasområdet, sa han.

Redningsfolkene leter der det er mest sannsynlig at det kan være personer.

– De har klart å ta seg inn til et par biler som er blitt undersøkt. Det er ikke gjort noen funn. Men det er stadig søk som går utover i ras-området.