Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sier han tvinger fram større kommuner

Seks av ti ordførere reagerer på Jan Tore Sanner fra Høyre.

Regjeringen vil at kommuner i Norge skal slå seg sammen. Men at det skal skje om de har lyst selv.

Nå reagerer seks av ti ordførere. De beskylder kommunal- og moderniserings-minister Jan Tore Sanner for å tvinge norske kommuner til å slå seg sammen.

– Jeg skulle ønske at regjeringen hadde vært tydelig, sier Elin Gran Weggesrud til kanalen NRK. Hun er ordfører i Sandnes i Rogaland. Hun mener de burde innrømmet at kommuner ikke kunne velge selv om de ville slå seg sammen.

Sandnes sa nei til å bli sammen med nabokommunen. Men ordføreren frykter de blir tvunget. De vil tape penger om de ikke gjør det.

Regjeringen vil lage et nytt system for inntekt. Det er dette 260 av landets 428 ordførere reagerer på.

I dag får hver kommune et basistilskudd på litt mer enn 13,2 millioner kroner. Regjeringen foreslår å droppe fullt tilskudd til alle. De vil heller gi penger ut fra hvor mange folk som bor på et sted. Det betyr at de største kommunene med flest folk får mest penger.

– Dagens inntekts-system straffer kommuner som ønsker å slå seg sammen. Det er bred enighet på Stortinget om at vi trenger sterkere velferds-kommuner for fremtiden. Da må inntekts-systemet gjøre det mer lønnsomt å gå sammen. Det sier Jan Tore Sanner til kanalen til NRK.