Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sier ja til dyr medisin

Medisinen Spinraza kan gis til pasienter i Norge. Men bare til barn.

Norge

Medisinen Spinraza kan nå gis til pasienter i Norge. Den brukes mot sykdommen SMA. Men foreløpig skal medisinen bare gis til personer under 18 år.

Det var Beslutningsforum for nye metoder som bestemte dette mandag. De vurderer nye metoder for behandling i helsevesenet. Spørsmålet om medisinen Spinraza var til behandlig for fjerde gang. Én dose av medisinen hadde en opprinnelig pris på 1 million kroner.

– Vi er glade for at denne vanskelige saken har fått en positiv beslutning. Det har vært krevende for pasienter, pårørende, oss i Beslutningsforum. Også for andre involverte, sier Lars Vorland. Han er leder i Beslutningsforum.

Myndighetene hadde kommet med et motbud til produsenten Biogen. Det hadde de gjort før møtet. Saken var eneste tema for telefonmøtet i Beslutningsforum for nye metoder.

Medisinen ble vurdert første gang i oktober i fjor. Da sa Beslutningsforum nei. Årsaken var at prisen var «uetisk høy».

Sosialistisk Venstreparti (SV) mener at voksne også må få medisinen. Det sier helsepolitisk talsperson Nicholas Wilkinson til nyhetsbyrået NTB. Han mener produsenten Biogen tar for stor fortjeneste på medisinen.

Bård Hoksrud er stortingsrepresentant og helsepolitiker i Fremskrittspartiet (Frp). Han sier han er glad for at Beslutningsforum har bestemt seg.

– Frp er opptatt av at innføringen av denne typen medisiner skal skje raskere. Vi vil derfor jobbe for å innføre et hurtigløp. Der skal behandlingen av disse medisinene får høyere prioritet, fortsetter han.

Sveinung Stensland er helsepolitisk talsperson for Høyre. Legemiddel-industrien burde raskere tilby en «en pris som er bærekraftig», mener han.

– Myndighetene møter stadig dilemmaet med altfor høye priser på medisiner. Sier vi ja til alle, vil helsetjenestene på sikt ikke ha råd, sier Stensland.

Det er om rundt 40 pasienter med sykdommen spinal muskelatrofi (SMA) som kan få den nye medisinen. Det er i tillegg til 10 pasienter som allerede får dette.