Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sier nei til ny sak for Treholt

Arne Treholt får ikke saken sin behandlet i retten på ny. Det har Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker bestemt.

– Vi har ikke grunn til å tro at er laget bevis. Vi mener heller ikke at det som ble påstått, stemmer. Kommisjonen har derfor bestemt at saken ikke skal i retten på ny, sa Helen Sæter på en presse-konferanse torsdag. Hun er leder av kommisjonen.

Arne Treholt mener at dette ikke er det siste som blir gjort i saken hans.

– Hvis kommisjonen mener dtte kan sette punktum for min sak, tror jeg den tar grundig feil, sier Arne Treholt iføge NTB.

Han var ikke overrasket over konklusjonen til kommisjonen.

Det er fjerde gang kommisjonen vurderer om saken mot Arne Treholt skal opp igjen. Årsaken er en bok som kom i høst. Det var i boken «Forfalskningen». Der kom det fram informasjon om at det kunne vært laget bevis i saken mot Treholt. Det ble også hevdet at noen forklarte seg falskt i retten. Det er dette kommisjonen har undersøkt siden september.

LES MER HER: Storberget vil ha svar om overvåking

De har blant annet intervjuet folk som var med på overvåkingen av Arne Treholt. Han ble overvåket i leiligheten sin i Oscarsgate i Oslo. Det er gjort 31 avhør av 29 vitner. 18 av dem er tidligere ansatte i politiet. De har også sett på fotografier som er tatt under etterforskningen av Treholt.

Arne Treholt ble dømt for spionasje til fordel for Irak og Sovjetunionen. Dommen var 20 års fengsel. Treholt sonet åtte år og fem måneder av dommen. Så slapp han fri fra fengsel. Årsaken var at han hadde dårlig helse. Siden har han kjempet for å få saken sin tatt opp igjen. Kommisjonen sa sist nei til å ta saken opp igjen i 2008.

LES MER HER: – Boka er full av feil

I boka «Forfalskningen» var et bilde av Treholts koffert viktig. I boka sto det blant annet at fotografier av kofferten ikke var tatt på rommet til Treholt. I stedet hadde to tjenestemenn i politiet fått beskjed om å lage bildene. Kommisjonen mener at det ikke stemmer, skriver nyhetsbyrået NTB.