Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sier nei til ny tollgrense

Heller ikke Venstre vil la deg kjøpe varer fra utlandet for inntil 500 kroner uten toll og moms. Dermed får ikke regjeringen gjennom sitt forslag.

Finansminister Siv Jensen og regjeringen ville heve grensen for toll- og momsfritak. De ønsket at du skulle kunne kjøpe ting for 500 kroner fra utlandet før du betaler toll og moms. Venstre foreslår å sette grensen på 350 kroner, skriver nyhetsbyrået NTB. Den gamle grensa er på 200 kroner.

LES MER HER: Slik påvirker statsbudsjettet deg

For to uker siden sa Kristelig Folkeparti (KrF) nei til å heve grensen fra 200 til 500 kroner. Dermed mangler regjeringen flertall for sitt forslag, melder kanalen TV 2.

Mange var kritiske til regjeringens forslag. Næringsliv-organisasjonen NHO sa at en ny grense ville true 10.000 arbeidsplasser i Norge.

– Vi legger opp til en grense på 350 kroner. Vi må først se på effektene av å øke grensen til 350 kroner før den kan økes til 500 kroner, sier Ketil Kjenseth. Han er stortings-representant for Venstre.

Venstre foreslår også en løsning der du selv skal ordne fortolling. Det kan gjøres over internett for forsendelser over 350 kroner. Partiet presenterer resten av sitt alternative statsbudjett mandag formiddag.

Virke er næringslivets nest største hovedorganisasjon. De er glade for Venstres forslag. Men en grense på 350 kroner er ikke nok for å hindre følgene av regjeringens forslag. Det mener Vibeke Hammer Madsen. Hun er administrerende direktør i Virke.

– Svaret er å innføre moms fra første krone. Det gjør landene rundt oss gjør. Samtidig må det være enkelt og gratis for folk å betale momsen. Dette kan gjøres ved at tollmyndighetene lager en digital løsning for innbetaling av moms, sier Madsen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.