Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sier unnskyld til tre brødre

En lege sa at tre brødre var psykisk utviklingshemmede, uten å ha møtt dem. Nå sier statsministeren unnskyld.

Tre brødre i kommunen Tolga i Hedmark har fått en spesiell behandling. Brødrene ble registrert som psykisk utviklingshemmede. Slik fikk kommunen mer penger fra staten i flere år, skriver avisa VG. Brødrene fikk heller ikke lov til å ha kontroll på egen økonomi.

Nå er granskingen av saken i gang. Det viser seg at legen som ga brødrene diagnosen, aldri hadde møtt dem. Det er strenge regler for hvordan en slik vurdering skal foregå.

Statsminister Erna Solberg sa unnskyld på vegne av myndighetene. Det gjorde hun via kanalen NRK torsdag kveld.

– Det er ikke slik at folk skal bli fratatt myndigheten over sitt eget liv på denne måten. Det er noen grunnleggende rettigheter. Det dreier seg om respekt. Hver enkelt skal få lov til å ha makt i sitt eget liv, sier statsministeren.

Alle brødrene er testet i år. To av dem har ingen utviklingshemming. Den tredje broren er moderat psykisk utviklingshemmet. Det fant de ut to år etter at kommunen skrev at de var det.

Kommunen bestemte også at brødrene skulle bli satt under vergemål. Da styrer andre hvordan brødrene kan bruke penger. Ingen av brødrene ønsket vergemål. Dette ble opphevet etter et TV-innslag onsdag kveld.

Det er Fylkesmannen i Hedmark som først sa ja til vergemålet og som senere tok det bort.

Ragnhild Aashaug er ordfører i Tolga. Hun møtte den ene av brødrene torsdag. Ordføreren vil vite hva som har skjedd. Hun lovet at brødrene skal få forklaringene de trenger.

– Jeg beklager veldig hvis gutta opplever det som om kommune ikke har villet dem vel, sier hun. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Kommunalminister Monica Mæland har også bedt om en undersøkelse av saken.