Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sinte på artikkel om sikkerhet

Onsdag ble det avslørt at kongefamiliens private bilder lå på internett. Nå sier kongehuset at det ikke gjør dem redde. De er også kritisk til det avisa VG skrev om saken.

Kongefamiliens private feriebilder har vært ute på internett i mange uker. Det ble kjent onsdag.

– Dette er en sikkerhets-skandale. Jeg er overrasket over at noe slik kan være åpent, sa professor Petter Gottschalk til avisa VG. Han er professor i ledelse ved Handels-høyskolen.

Blant bildene som lå ute, var noen bilder på Instagram. Det er et nettsted der folk kan vise hverandre bilder. Bildene var lagt ut av kronprinsesse Mette-Marits sønn Marius Borg Høiby.

LES MER HER: Kongefamiliens private bilder fløt fritt på nett

Men kongefamilien er ikke redd for sikkerheten. Det kommer fram i et brev de har sendt til VG, skriver nyhetsbyrået NTB.

Det åpne brevet ble sendt til sjefredaktør i VG, Torry Pedersen.

Der skriver kronprins Haakon og Mette-Marit at de ikke tror Instagram er en risiko for sikkerheten. De skriver også at de synes VGs artikkel er overdrevet. I tillegg er de kritiske til at den handler om Marius, som bare er 15 år gammel.

Det er sjeldent at kronprinsparet skriver slike brev, sier Wibecke Lie. Hun var i mange år kongereporter i NTB.

– Så vidt jeg vet, har de ikke gått ut med et offentlig brev til pressen før. Reaksjonen er både sterk og svært uvanlig, sier hun.

Lie tror de sendte brevet fordi 15 år gamle Marius Borg Høiby var en stor del av saken i VG.

LES MER HER: På hytta med kronprins-familien

Det er BI-professor Gottschalk enig i. Han mener kronprins-paret skrev brevet som foreldre. De har reagert med følelsene, og ikke handlet profesjonelt som landets kronprins-par.

Gottschalk mener saken viser at Norge har dårlig kultur for sikkerhet.

– Det virker som om kronprinsparet ikke har skjønt 22. juli-rapporten. De sier at «sånn har vi har alltid gjort det». Det samme sa politiet etter 22. juli.