Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sjekker 500 bruer

Vegvesenet skulle sjekke 80 bruer etter at brua i Holmestrand kollapset. Nå velger de å sjekke hele 500 bruer som er bygget i områder hvor det er leire.

Statens vegvesen skal sjekke grunnen under 500 bruer. De er bruer som er bygget i områder med leire. De skal sjekke om det er leire som kan rase ut. Det var det som skjedde da brua på E18 ved Holmestrand falt sammen mandag.

132 av bruene som nå skal sjekkes, er europaveier, skriver avisa VG.

Tidligere i uka ble det sagt at 80 bruer skulle sjekkes. Men de har nå bestemt seg for å sjekke enda flere.

– Dette betyr ikke at det er utrygt å kjøre på disse bruene. Vi mener at norske bruer generelt er trygge. Det som skjedde med Skjeggestad bru på E18 mandag, ser vi på som en veldig spesiell hendelse, sier Jane Bordal i en pressemelding. Hun jobber i Statens vegvesen.

Bruene i Norge må fikses og pusses opp for mellom 11 og 19 milliarder kroner. Det viser tall fra Vegvesenet, skriver avisa Dagens Næringsliv. Hvert år kollapser om lag ti bruer her i landet.

Først mandag regner Vegvesenet med å ha noen flere svar på hva som skjer med E18. Den er nå stengt ved Holmestrand i Vestfold. Titusener av biler må kjøre andre veier. Men det virker som om problemet gir mindre trafikk andre steder, ifølge kanalen NRK.

– Normalt har vi kø på E18 inn mot Oslo, men vi har sett mindre trafikk de siste dagene, sier trafikkoperatør Tomas Onshuus Eriksen.

Han tror at flere kanskje velger hjemmekontor eller tar toget.

Vegvesenet har undersøkt grunnen hvor leira raste ut. Skadene kom på brua på veien som går sørover. Håpet er at den andre brua kan brukes.

Om brua må rives, tar det trolig ett år før veien kan åpne igjen.

Ingen ble skadd da brua kollapset mandag. Først onsdag ettermiddag fikk folk tilbake biler og lastebiler som var blitt stående igjen på brua. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Svar om E18-brua i neste uke