Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sjekker oppholds-tillatelser på nytt

Flere tusen saker om asyl skal sjekkes på nytt. Dermed kan mange personer miste tillatelsen til å bli i Norge.

Regjeringen har et mål om at 7.500 asylsøkere skal sendes tilbake. Det skal skje i løpet av året. Utlendings-direktoratet (UDI) vurderer å ta tilbake oppholds-tillatelsen fra over 6.000 saker. Det skriver avisa Aftenposten.

Aftenposten har regnet dette ut ved hjelp av UDIs egne tall. De har også brukt en ny rapport fra Institutt for samfunnsforskning. UDI vurderer ifølge tallene å ta tilbake mellom 6.000 og 7.000 oppholds-tillatelser. Sakene er fra i fjor.

Mange asylsøkere og deres familier står i fare for å bli sendt ut av landet. De har først fått opphold i Norge.

Det er flere årsaker til dette, ifølge Dag Bærvahr. Han er fagsjef i asylavdelingen i UDI. UDI har fått mer penger og folk til arbeidet. Reglene er blitt klarere. Og de har nye måter å hente inn bevis på.

Norge sliter med å nå målet om å sende tilbake 7.500 asylsøkere i løpet av 2018. UDI jobber med å finne ut av juks. Mellom 25 og 30 personer har jobbet med dette i UDI.

Asylsøkere kan også miste oppholds-tillatelsen av andre grunner. Det kan være fordi det har skjedd endringer i hjemlandet. Er det ikke lenger farlig der, kan de sendes tilbake. Dette har Norge begynt å gjøre de siste årene.