Norge

Sju statsråder sier de ikke vil fly med Ryanair

Ryanair får kritikk for ikke å følge norske arbeideregler. Nå lover både statsministeren og seks statsråder at de ikke vil reise med flyselskapet.

Det irske flyselskapet Ryanair får kritikk. To tidligere flyvertinner har saksøkt dem. De forteller om urimelige lønninger og avtaler i jobben. De ansatte bodde store deler av tiden i Rygge kommune. Men Ryanair fulgte ikke norske arbeidsregler.

Nå skal Samferdsels-departementet og Luftfartstilsynet granske saken.

LES MER HER: – Godtar slavekontrakter i Ryanair

Sju statsråder sier de ikke vil fly med Ryanair mer. Utenriksminister Espen Barth Eide dro på påskeferie med Ryanair i år. Men han sier han ikke vil reise med selskapet igjen. Han sier han er glad for at saken blir gransket.

– Jeg vil nok ikke fly med Ryanair så lenge vi ikke har fått svar på de meget alvorlige spørsmålene som stilles om arbeidsforholdene. Lov og rett skal gjelde i norsk arbeidsliv, sier han til avisa Klassekampen.

Onsdag sa statsminister Jens Stoltenberg at han aldri har fløyet med Ryanair. Han vil heller ikke gjøre det i framtiden, sier han.

Justisminister Grete Faremo har fløyet med Ryanair.

– Privat er det mer enn ti år siden. Da fløy jeg en eller to ganger med dem. Jeg ser ikke for meg at det er aktuelt å bruke selskapet i tida framover, sier Faremo.

Andre statsråder som har reist med Ryanair er fornyingsminister Rigmor Aasrud og Heikki Eidsvoll Holmås, Bård Vegar Solhjell og Kristin Halvorsen fra Sosialistisk Venstreparti. De sier alle til Klassekampen at de ikke vil bruke flyselskapet framover.

LES MER HER: – Tog kan løse boligkrisen i Oslo

Ryanair sjef Michael O'Leary besøkte Moss lufthavn Rygge torsdag kveld. Der svarte han på kritikken. Først sa han at de ansatte ikke kunne saksøke Ryanair fordi de ikke var ansatt der. De var ansatt gjennom bemannings-selskapet Crewlink.

Han sa at de begge mistet jobben fordi de ikke oppførte seg bra. Den ene brøt viktige sikkerhetsregler og den andre kom ikke på jobb som hun skulle flere ganger, sa O'Leary.

O'Leary mener at de ansatte heller ikke jobber under norsk lov, fordi flyene er irske. Kontraktene til selskapet følger irsk arbeidsmiljølov og EUs regelverk, sier han.

– Vi tvinger ingen til å jobbe for oss, og vi har ikke slavekontrakter, sa han.

Siste utgave

På forsiden nå