Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Skal avgjøre om ståhjuling er lik bil

Kan du rulle rundt på ståhjuling når du er full? Det skal Høyesterett finne ut av.

Fredag skal den øverste retten i Norge behandle en litt spesiell sak. Er det ulovlig å kjøre ståhjuling når du er beruset? Det skal Høyesterett finne ut av. Da må retten bestemme om ståhjulingen Segway er et motorkjøretøy eller ikke. En bil regnes som en motorvogn.

Bakgrunnen for saken er noe som skjedde på Aker Brygge i 2014. En 33-åring ble stoppet av politiet mens han kjørte Segway. Han var svært beruset. Mannen hadde kun kjørt 10 til 20 meter. Farten var som om han skulle gått på beina. Han innrømmet at han var full. Men han trodde ikke han gjorde noe ulovlig, skriver nyhetsbyrået NTB.

Spørsmålet er om dette var lek med noe som har hjul og motor. Eller om han faktisk fyllekjørte med motorvogn.

I loven er det forbudt å kjøre motorvogn med mer enn 0,2 promille. Det er de samme reglene som for bil.

Oslo tingrett mente at Segway'en ikke er en motorvogn. Mannen ble derfor frikjent i november i fjor. Påtalemyndigheten anket saken til Borgarting lagmannsrett. Den mente at en ståhjuling er en motorvogn. Da ble mannen dømt.

John Christian Elden er forsvarer for mannen.

– En elektrisk tohjuling har maksfart på 20 kilometer i timen. Det er ikke logisk at den skal rammes av de strenge promillelovene. Mens en elektrisk sykkel med mye større hastighet ikke gjør det. Loven bør være logisk, sier Elden.

Høyesterett kan bestemme at ståhjulingen ikke er en motorvogn. Da er den et kjøretøy, som elsykkel og sykkel. Det er fortsatt ikke lov å fyllesykle. Men reglene er ikke like strenge som for bil.

Hvis Høyesterett mener ståhjuling er et leketøy, er det også lover som gjelder:

– Alle trafikanter må oppføre seg slik at det ikke oppstår farer eller skader i trafikken. Det står det i veitrafikkloven. Det sier statsadvokat Monika Krag Pettersen til NTB.

Emneord