Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Skal informere foreldre om korona

Det har vært vanskelig for foreldre å holde styr på ulike beskjeder om korona. Nå skal all informasjon samles på én nettside.

Nettsiden vil være en samle-side under regjeringen.no/foreldreinfo. Der skal man kunne finne alt man trenger å vite som forelder i korona-tiden.

Siden er delt opp i bolker til foreldre med barn i ulike aldre. Det gjelder både barnehage, barneskole og ungdoms- og videregående skole.

Til nå har foreldre måttet klikke seg rundt på ulike nettsteder for å få svar Informasjonen har ikke alltid vært like oppdatert og samkjørt. Nå blir det annerledes. Det sier kunnskaps-minister Guri Melby til NTB.

– Hele korona-situasjonen er preget av at veien blir til mens man går. Vi har vært ute med masse informasjon hele veien. Men så ser vi at det er behov for å sortere og rydde litt på en annen måte enn vi har gjort fram til nå, sier hun.

Melby er selv er forelder. Hun synes også det har vært krevende å være oppdatert på all informasjonen.

– Det var en av grunnene til at jeg syns vi burde se på dette på nytt. Mitt inntrykk både fra min egen hverdag og fra andre foreldre jeg har snakket med, er at behovet for informasjon er veldig stor. Det er vanskelig å få med seg det som er nytt, sier hun.

Statsråden sier at flere råd har blitt oppdatert og nyansert underveis i pandemien. Det er det ikke alle som har fått med seg. Det kan for eksempel handle om når man skal være hjemme fra skolen eller barnehagen.

Nettsiden skal være klar onsdag kveld. Den er et samarbeid mellom flere departementer. I tillegg har Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet bistått i arbeidet.

På siden skal foreldre få svar på når barn må være hjemme fra skole og barnehage. De vil også kunne lese om hvilke regler som gjelder for barnebursdager, Halloween, overnattingsbesøk, omsorgsdager, leirskole og foreldremøter.

Regjeringen legger også ut tre informasjons-videoer til foreldrene. En for barnehagen, en til barneskolen og en til ungdomsskolen.

Melby mener at barnehager og skoler er flinke til å informere, men peker på at nettsidene og videoene også kan være fine for dem.

– Utfordringen er når informasjonen går gjennom mange ledd som skal fortolke. Fra regjeringen og til kommuner og så til barnehager. Da har vi erfart at ting har en tendens til å bli tolket litt strengt siden alle vil være på den sikre siden, sier hun.

Under pandemien har regjeringen holdt flere presse-konferanser og hatt spørretimer med studenter og elever. Foreldrene har hittil ikke fått det samme.

Men onsdag kveld holder Melby en spørretime for foreldre på Facebook-siden til Kunnskapsdepartementet. Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, kulturminister Abid Q. Raja vil også være der. Det samme vil Espen Nakstad fra Helsedirektoratet og Siri Helene Hauge fra Folkehelseinstituttet.