Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Skal skyte flere bjørner

Torsdag kveld ble partiene på Stortinget enige om politikk for rovdyr. De vil at det skal bli færre bjørner i Norge.

Partiene på Stortinget hadde et nytt møte om rovdyr torsdag. De skulle bli enige om hvor mange rovdyr vi skal ha i Norge. De ble ikke enige om hvor mange ulver det skal være i landet. Derfor ble saken om ulv utsatt i to år. Men partiene bestemte at det skal skytes flere bjørner.

LES MER HER: Siste sjanse til å bli enige

Det skal bare være 13 nye ungbjørner i Norge hvert år. Det skal også være færre hann-bjørner enn hunner. Derfor skal mange hann-bjørner nå skytes.

– Nå er det klart for den største bjørnejakten i moderne tid, sier Ketil Solvik-Olsen til nyhetsbyrået NTB. Han er politiker i Fremskrittspartiet (Frp)

Den nye politikken vil gjøre det tryggere for folk og husdyr, mener Solvik-Olsen. Det er i områder med mye rovdyr. Erling Sande fra Senterpartiet (Sp) er enig.

– Hann-bjørn gjør stor skade på dyr som går på beite. Når det blir færre bjørner, vil det bli lettere for bønder som driver med husdyr, sier Sande.

LERS MER HER: Ble ikke enige om rovdyr

Partiene ble også enige om at lokale myndigheter skal få mer av ansvaret. Det er for å bestemme når rovdyr skal skytes. Dessuten skal søknader om å få drepe rovdyr behandles fortere. Naturvernforbundet frykter at dette vil gå hardt ut over bjørnene.

– Det skal nå bli mye lettere å få lov til å skyte bjørn. Dette kan gjøre at det blir veldig få bjørner i Norge, sier Lars Haltbrekken til NTB. Han er leder i Norges Naturvernforbund.

Haltbrekken håper at lokale myndighetene nå vil ta mer ansvar.

– Vi skal ha ulv, bjørn, jerv og gaupe i Norge. Det håper jeg at de tar ansvar for. De kan ikke bare lete etter grunner for å skyte mest mulig. Det har de gjort til nå, sier Haltbrekken.

Det blir ikke endringer i målene for hvor mange jerv og gaupe det skal være i Norge. Det skal likevel skytes flere jerv. Det er fordi det nå er flere jerv i Norge enn det politikerne har bestemt fra før.

Politikerne utsatte å bestemme hvor mange ulv vi skal ha. Norge skal først forhandle med Sverige. Det er fordi noen av ulvene holder til langs grensa. De beveger seg fram og tilbake mellom Norge og Sverige.