Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

«Skatte-etaten» og «IKEA» vil svindle deg

Svindelen på Internett øker. Vær skeptisk om du får tilbud om penger og premier på e-post.

Mange har fått e-post fra Skatte-etaten i det siste. Den sier at du skal få igjen ekstra penger på skatten. Det eneste du må gjøre for å få summen på 6.056 kroner er å fylle ut et skjema. Men det må du ikke gjøre. Det er ikke Skatte-etaten som har sendt deg e-posten. Noen prøver å lure deg. De vil svindle deg for mest mulig penger. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Dette er et forsøk på svindel. De prøver å lure til seg informasjon om deg. Ikke svar på slike e-poster, advarer Anette Bjerke. Hun er kommunikasjons-rådgiver i Skatte-etaten.

Hun sier at Skatte-etaten aldri vil be om informasjon på denne måten.

– Vi vil aldri be om informasjon om bankkort, sikkerhetskoder, regninger, kopi av pass, førerkort eller kontonummer via e-post. Den eneste måten vi bruker person-sensitiv informasjon skjer når brukerne er logget inn på Altinn.no, sier Bjerke.

Dette er bare et av mange forsøk på svindel. Kanskje har også «IKEA» og «Elkjøp» kontaktet deg? De gir tilbud om en gratis premie. For eksempel gavekort. De virker å være til å stole på. Du må bare registrere bank-informasjon og betale noen få kroner. Gjør du dette, kan det hende at de tar alle pengene du har i banken. Mange uheldige nordmenn har kontaktet Forbrukerombudet i sommer. De har blitt lurt av svindlerne.

– Sommeren er en utsatt periode. Man er ekstra naiv og ikke så skeptisk som resten av året. Det er høysesong for svindlere, sier Bente Øverli til kanalen NRK. Hun er fungerende forbrukerombud.