Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Skogbranner skaper ekstrem situasjon

Det var over 100 skogbranner i Sør-Norge torsdag. Fredag venter brannvesenet i Telemark flere branner.

Varme, tørke og lynnedslag. Slik var situasjonen flere steder i Sør-Norge torsdag. Lynet slo ned i skogen og antente trær og busker. Dermed ble det mye å gjøre for brannvesenet. Torsdag var det over 100 skogbranner. Det brant i Agder-fylkene, Vestfold, Østfold, Buskerud, Hedmark, Oppland og Rogaland ved siden av Telemark. Det var ikke fare for folk eller bygninger.

Det var kaos på 110-sentralen, dit folk ringte for å varsle om brann. På et tidspunkt var det telefonkø for varsling.

Trolig blir situasjonen ganske lik i dag fredag. Da har det meldt likt vær. Regnbygene torsdag er ikke nok til at det blir mindre fare for skogbrann.

Arne Momrak er operatør ved 110-sentralen i Telemark. Han sier til NTB at de måtte være ni personer på sentralen torsdag. De pleier å være to.

– Vi kalte inn ekstra med folk. Vi måtte ta i bruk gamle tavler som vi skrev på. Slik holdt vi oversikt over alle brannene i de ulike kommunene. Det gjorde vi i stedet for å skrive på data. Telemark hadde også ute alt av mannskap og utstyr i løpet av dagen. Alle som ikke var på ferie, ble kalt ut, sier Momrak.

Torsdag kveld var de fleste branner under kontroll. Brannvesenet jobbet med etterslokking. Fra fredag var det likevel planen å sette inn mer folk. Det skulle gjøres ved fem branner. De vil også vurdere å slukke med helikopter.

– Blir det lyn og torden i 14-tiden, så kan dagen blir lik som torsdag, sier Momrak.

Folk har vært flinke med å varsle tidlig. Det skryter han av.

– Da kommer vi kjapt i gang. Vi setter også pris på at folk tar seg tid til å sjekke om det er røyk eller brann de ser, sier han.

Folk fra Sivilforsvaret og Røde Kors har hjulpet allerede, sammen med andre frivillige. Flyklubbene i områdene Nome og Grenland hjelper også til. Telemark er også lovet hjelp fra andre steder.