Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Skolene blir neppe stengt igjen

Skolene blir trolig ikke stengt igjen over hele landet. Det er dersom korona-viruset begynner å spre seg mer igjen, sier kunnskaps-ministeren.

Korona-viruset kan begynne å spre seg igjen. Men det er veldig lite sannsynlig at skolene i hele landet stenger igjen. Det sier kunnskaps-minister Guri Melby.

– En stengning av skolene over hele landet virker veldig lite sannsynlig, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

Både skolene og myndighetene er nå bedre forberedt. De har veiledere og modeller. De sier hvordan skole og barnehage kan holdes i gang i et samfunn med smitte. Det sier Melby.

– Hadde vi hatt en veileder klar 12. mars som alle var bevisst på, er det godt mulig at vi kunne holdt det gående lenger. Men det hadde vi ikke, sier Melby.

Stengte skoler ser ut til å ha liten effekt på smitten. Og stengte skoler og barnehager kan ha kostet samfunnet 6,7 milliarder kroner i måneden. Det har et utvalg regnet ut.

Folkehelse-instituttet (FHI) anbefalte ikke å stenge skolene. Men Helse-direktoratet anbefalte regjeringen å stenge både barnehagene og skolene 12. mars. De kommer trolig ikke til å anbefale det samme på nytt. De sier helsedirektør Bjørn Guldvog til NTB.

– Det må naturligvis vurderes hvor alvorlig situasjonen er. Og jeg vil ikke utelukke at vi kan anbefale det igjen. Men det er usannsynlig og vil ikke være blant de første tiltakene vi vil iverksette. Det er om vi får en ny oppblussing, sier han.

Veldig mange land valgte å stenge barnehager og skoler. Men effekten på smitten har kanskje ikke vært så stor som de trodde, ifølge Guldvog.

– Effekten er kanskje ikke like stor som vi fryktet i midten av mars. Det har vi mer kunnskap om i dag, sier han.

Snart kommer en ny veileder for smittevern for skoler og barnehager. Det sa kunnskaps-ministeren onsdag. Veilederen er laget som et trafikklys. Fra 2. juni er det «gult lys» i norske skoler og barnehager. Gult lys betyr at de kan drive omtrent som normalt igjen. De kan ha normale størrelser på grupper og klasser.

Mange skoler og barnehager har hatt et mindre tilbud enn vanlig. Det er etter at de åpnet i slutten av april. De har holdt åpent færre timer om dagen enn de pleier. Det har kostet samfunnet 1,3 milliarder kroner i måneden. Det sier utvalget som har regnet det ut.

Men i løpet av neste uke bør de ha vanlige åpningstider og et normalt tilbud. Det forventer kunnskaps-ministeren.

– Skal du redusere tilbudet til barn, må du ha en god begrunnelse for det. Har du ikke plass til alle, så er det en begrunnelse. Men når en nå kan gå tilbake til sine vanlige klasser, er det vanskelig å se en god begrunnelse for at en ikke kan gi et fullverdig tilbud, sier Melby.

– Så tror jeg vi må tåle at det for noen skoler og barnehager tar noen dager å omstille seg igjen, sier hun.