Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Skryter av pressen for samarbeid

En professor skryter av norsk presse. Det er for samarbeidet mediene hadde med AUF-ungdommene etter terroraksjonen på Utøya.

Samarbeidet mellom mediene og AUF-ungdommene etter terroraksjonen på Utøya fungerte godt. Samarbeidet var bedre enn mellom finske medier og skoleungdom. Det var etter skolemassakrene i Jokela og Kauhajoki i Finland. Det mener professor.

Soilikki Vettenranta er professor ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim (NTNU). Vettenranta har skrevet en bok. I boka «Mediepedagogikk. Refleksjoner om teori og praksis» skriver han om terroraksjonen i Norge 22. juli og to skolemassakre i Finland. Han sammenligner han norske mediers dekning av Utøya-tragedien med skolemassakrene i Jokela i 2007 og Kauhajoki i 2008. Det melder Adresseavisen.

LES OGSÅ: Ingen leir på Utøya i år

Finske medier fikk hard kritikk. Det var etterkant av Jokela-massakren. Kritikken kom fra familie, berørte og hjelpeapparatet. Pressefolk dro hjem til ofre og presset dem til å stille opp. Ett år etter var det en ny skolemassakre i Finland. Det var i Kauhajoki. Da var pressen mer forsiktig.

Pressens Faglige Utvalg har mottatt rundt 50 klager etter 22. juli. Men professor Vettenranta mener at klagene i Finland var mer alvorlige.

– Det ble gjort overtramp av norsk presse også. Blant annet ble det ringt og tekstet til ungdom på Utøya. Det var mens drapene pågikk. Sjokkskadde ungdommer og forskrekkede pårørende ble intervjuet på direkten. Men mange av AUF-ungdommene hadde lært å snakke med mediene. De ga katastrofen et ansikt. Sammenlignet med Jokela og Kauhajoki, var samarbeidet mellom Utøya-ungdommen og pressen bra, sier han.

– Publikum fikk ta del i tragedien fordi ofrene fortalte. Det bidro til det nasjonale sorgarbeidet. Det var viktig for det norske folk etter 22. juli, sier professoren.