Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Skynd deg med juleposten

Vil du ha julegaver framme til jul, må du få sendt juleposten din i tide. Fristen går snart ut.

Posten anbefaler å sende all julepost som skal til Norge, før 16. desember. Skal gavene til andre land i Norden, må posten sendes innen 13. desember. Da vil julegaver og julekort komme fram i rett tid.

 

– Det er tredje året på rad at vi setter 16. desember som frist for post innen Norge. Det er tydelig at folk får det med seg, sier Pål Jakobsen til nyhetsbyrået NTB. Han er informasjons-sjef i Posten.

 

Posten har kalt inn ekstra folk for å jobbe i jula. Det blir 600 flere turer med postbiler og 30 flere flygninger med postfly for å få all brev- og pakkeposten frem til jul.

 

– Posten og jul hører tett sammen. Julen er på mange måter årets høydepunkt for våre ansatte. Ekstra store ressurser skal sikre at juleposten kommer trygt fram også i år sier, Elisabeth Gjølme. Hun er sier konsern-direktør i Posten.

 

Ifølge nettstedet Wikipedia.no bor rundt 160.000 nordmenn i utlandet. I jula har nordmenn tradisjon for å sende et stort antall julehilsener til sine nærmeste.

 

De to siste ukene før jul sendes det mer enn 36 millioner brev og pakker i Norge. 6.500 postbud deler ut juleposten. De går til sammen rundt på 4.300 postruter i hele landet. Tradisjonen med å dele hilsener og julepakker er ganske upåvirket av e-post, sms og sosiale medier. Nordmenn ser ut til å foretrekke håndskrevne julehilsener.

 

Posten oppfordrer alle til å være nøye når de skriver navn og adresse på pakken eller brevet. Rundt 10 prosent av all post har feil adresse, ifølge Posten.

 

I 2009 ble 22.631 postsendinger borte i posten. Årsaken var feil-sendinger, svikt i systemene og tyverier.