Norge

Slik baker du lussekatter

Lussekatter er en viktig del av barn og unge nå før jul. Nesten hver tredje nordmann mellom 18 år og 29 år har en tradisjon med å bake det.

Lussekatter kan få EU-beskyttelse neste år.Foto: Gorm Kallestad / NTB
JUL: Har du bakt lussekatter før jul?
Publisert Sist oppdatert

Luciadagen er 13. desember. Da kan du se folk med hvite drakter gå rundt med et brennende lys foran seg. Dagen er for å feire Santa Lucia.

Lussekatter er også en stor del av Luciadagen. Ny undersøkelse viser at baksten er mest populær blant barn og unge. Det er YouGov som er utført en undersøkelse for Opplysningskontoret for brød og korn. Og MatPrat.

Undersøkelsen viser at 17 prosent av nordmenn har baking av lussekatter som tradisjon. Men så mye som 28 prosent av dem mellom 18 år og 29 år sier at det er viktig for dem.

– Når kveldene er på sitt mørkeste, er det gøy å se at mange korter ned ventetiden mot jul. Og det med deilige, myke boller med smak av safran. Det sier Torunn Nordbø. Hun er daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn.

Både skikken med lussekatter og navnet kommer fra Sverige. Et eldre, ofte lokalt svensk navn har vært «döfvelskatt» eller «dyvelskatt», som betyr «djevelkatt».

En annen teori er at det kommer fra Tyskland på 1600-tallet. Djevelen, ga de slemme barna juling. Mens noe som lignet på Kristus delte ut boller til de snille.

For å holde djevelen unna, ble bollene farget med «lysende» gult safrankrydder.

– Safran symboliserer sola og lyset, sier Nordbø.

Hun sier også at spiralformen er langt fra tilfeldig.

– De er eldgamle symboler på sol og liv, sier hun.

Den enkleste måten å skaffe lussekatter på er å kjøpe det på et bakeri. For de som vil bake selv, finnes det flere muligheter, ifølge Nordbø.

– Den tradisjonelle oppskriften vår har vært populær. Men så ser vi også at lussekatter bakt med den japanske tangzhong-metoden prøves ut av stadig flere, sier Nordbø.

Metoden gir ekstra luftig og saftig bakst. Den holder også gjerne lenger.

– Uansett hvilken oppskrift du bruker, anbefaler vi å lage en safranlake når du baker. Det er slik profesjonelle bakere gjør. For det får fram den fine fargen og smaken av safran, sier hun.

Slik lager du safranlake

  • Koke sukkerlake. Det er en halv desiliter vann og 25 gram sukker.
  • Deretter kan du tilsette safran.
  • Laken bør stå ganske lenge. Gjerne over natten.

Dette trenger du for å lage lussekatter

  • 200 gram smør
  • 5 desiliter melk
  • 50 gram gjær
  • 0,25 gram safranlake
  • 1 teskje salt
  • 2 desiliter sukker
  • 2 stykk egg
  • 15 desiliter mel
  • 1 stykk egg til pensling
  • 2 spiseskjeer rosiner til pynt.

Kilde: Matprat