Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik blir 17. mai

Det blir strenge regler for nasjonaldagen også i år.

Allerede i mars kom beskjeden om at barne-toget i Oslo er avlyst. Torsdag fortalte kulturministeren om hvilke regler som gjelder for fest-dagen. 

– Nå står vi her igjen for å si at pandemien vil prege feiringen av vår nasjonaldag også i år, sier kulturminister Abid Raja. 

Raja har snakket med grupper som planlegger feiringen i hele landet. Han sier at det er mange gode planer for hvordan dagen skal bli både fin og trygg. 

– Det blir fine markeringer rundt omkring i landet. Barna skal få en god dag, sier han. 

Det er de nasjonale reglene som vil gjelde på 17. mai. Steder med mye smitte vil ha strengere regler. Det er viktig å følge med på de lokale reglene der du bor. 

Der det er lov å holde arrangementer, bør du unngå å blande folk fra forskjellige kommuner og bydeler. 

Disse reglene gjelder nasjonalt på 17. mai: 

  • Det er lov å ha opptil fem gjester hjemme. Hvis alle er fra samme husstand, kan det være flere. Da må det holdes en meters avstand. 
  • Det er lov å samle opptil ti personer på private arrangementer innendørs. Utendørs kan det være opptil 20 personer på et privat arrangement.
  • På offentlige arrangementer kan det være opptil 10 personer innendørs uten fast plass. Med fast plass kan det være opptil 100 personer innendørs. 
  • På offentlige arrangementer kan det være opptil 200 personer utendørs. Det kan være opptil 600 personer om gruppene deles i tre og holder god avstand fra hverandre.  
  • 17. mai-tog er regnet som et arrangement. Det samme gjelder blant annet fester, taler og leker. Da gjelder de lokale reglene om arrangement. 
  • Korps har lov til å spille for folk utendørs. Men de kan ikke si ifra om når eller hvor de skal spille. Det for å unngå å samle mange mennesker. 

Det er flere dager fremover der folk pleier å samles. Også da må folk følge de nasjonale og lokale reglene. Det gjelder for blant annet feiringen av Id. 

– Å følge reglene er å vise omsorg for de du er glad i, sier Abid Raja. 

Helseministeren takket folk i Norge for innsatsen. Han synes folk har vært flinke til å følge reglene. Det gjør også at smitte-tallene går nedover. 

Og selv om det blir en annerledes feiring også i år, er det noe som er bedre nå. 

– Nå har vi vaksiner. Og nå ser vi en slutt på pandemien, sier helseminister Bent Høie.