Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik bytter du gavene

Misfornøyd med julegavene? Se hvilke rettigheter du har når du vil bytte det du har fått.

Den knallrøde genseren fra bestemor var kanskje for liten? Eller fikk du to helt like bøker? De fleste gaver kan byttes. Men ikke alle butikker har like regler for bytting. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Vi får mange julegaver, og ikke alle blir godt mottatt. Ingen lov gir deg rett til å bytte en vare uten at du har byttelapp eller kvittering. Noen butikker gir deg allikevel lov til å bytte hvis varen er ubrukt. Ikke vent mange uker med å bytte.

Husk også på at du ikke får byttet undertøy, såper og andre varer som går lett i stykker. Da sier som regel de ansatte i butikken i fra om dette. Eller det står på varen.

Mange butikker setter ned prisene før jul. Vi handler varer på tilbud for 12 milliarder kroner til 15 milliarder kroner i desember. Hvis noen har kjøpt en gave til deg på salg, kan du ikke alltid bytte.

Etter jul setter butikkene også ofte ned prisene. Kanskje er den røde genseren du fikk, mye billigere etter jul. Hvis du har byttelapp eller kvittering, kan du bytte vare mot vare. Du har ikke rett til å få pengene tilbake. Du kan også få en tilgode-lapp. Men det kan hende du ikke får bruke tilgode-lappen på varer som er på salg.

Hvis varen er kjøpt på internett, kan du angre. Du må spørre den som har kjøpt gaven om å få skjema for angrefrist som fulgte med varen. Retten til å angre varer i 14 dager.

– Du kan angre senest 14 dager etterpå, sier Ingeborg Flønes. Hun er direktør for Forbruker-service i Forbrukerrådet.

Men hvis det ikke fulgte med noe skjema, har du tre måneder på deg til å klage.

Butikkene er vant til at kunder kommer med mislykkede julegaver. Noen ganger får ikke kundene bytte.

– Ikke skrik eller tramp i gulvet. Oppfør deg ordentlig, sier en ekspeditør i en butikk NTB har snakket med.