Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik endrer regjeringen i budsjettet

Regjeringen vil bruke 5,1 millarder mer i oljepenger i sitt nye nasjonalbudsjett. Og økonomien kommer til å vokse mindre enn de regnet med i statsbudsjettet.

Finansminister Si Jensen legger i dag (tirsdag) fram hvilke endringer regjeringen vil gjøre i nasjonalbudsjettet. Der vil de bruke 5,1 millarder kroner mer oljepenger. Samtidig regner de med at norsk økonomi kommer til å vokse mindre enn de regnet med da de laget statsbudsjettet. Lav oljepris er den viktigste grunnen.

Staten kommer til å få inn 11,3 millarder kroner mindre enn regjeringen hadde regnet med. Det er gjennom skatter og avgifter. Det er den viktigste årsaken at det trengs mer penger på budsjettet.

Regjeringen venter også at det vil bli færre jobber framover. Men det vil ikke bli veldig mange flere uten jobb. Det er fordi de regner med at færre vil komme til Norge for å jobbe. Dermed vil ikke arbeidsledigheten bli så stor.

Økonomien vil ikke vokse like mye som tiårene før. Det produseres mindre. Og det er behov for mindre olje. I tillegg blir folk i landet eldre. Det gjør også at økonomien vokser mindre.

Den største endringen i det oppdaterte budsjettet er at kommunene får mer penger. De får 1,1 millarder kroner ekstra fra regjeringen. Årsaken er at de mister 1,3 millarder kroner i inntekt fra skatt.

Regjeringen vil gi mer penger til veier med fare for flom og ras. I tillegg gir de 130 millioner kroner til tiltak mot terror.

Det blir også flere tiltaksplasser for arbeidsledige. Reglene for å si opp noen når det går dårlig med en bedrift, blir endret. Reglene blir slik de var før regjeringen endret reglene høsten 2013.

106 millioner kroner skal gå til tiltak mot fattigdom blant barn.

I tillegg dropper regjeringen avgiften på bæreposer. Isteden øker de blant annet avgiften på strøm. Hver kilowattime blir 0,5 øre dyrere.

Regjeringen har ikke satt av penger til nye flyktninger fra Syria. Isteden øker de støtten til Syria og nabolandene. De får 250 millioner kroner ekstra, til totalt 1 milliard kroner. Pengene skal blant annet gå til mat, helse, hus, utdanning og vann.

Regjeringen vil også gi mer penger til å hjelpe flyktninger ved Middelhavet. De vil sende skip og mannskap til operasjonen Triton. Triton er Den europeiske unions program for å hjelpe båtflyktninger. Det kommer fram i budsjettforslaget som nyhetsbyrået NTB har fått tilgang til.