Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik endres korona-reglene

Det vil bli lettere for barn, ungdom og studenter framover. Skjenkestoppen strammes inn. Her er endringene i korona-tiltakene.

– Smitten kan være økende. Det sier statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse fredag. Solberg sier at mange har ønsket mindre strenge tiltak. Men alle kan dessverre ikke få det som de vil, sier hun.

De nasjonale korona-tiltakene vil vare ut februar. Alle bør fortsette å begrense sosial kontakt. Folk bør ikke ha mer enn fem gjester hjemme. Men det blir noen endringer.

– Når vi letter på noen områder, må vi stramme inn på andre områder, sier Solberg.

* I hele landet blir det strengere regler om alkohol. I dag er det tillatt å servere alkohol til de som får servert mat. Men skjenkestopp blir nå klokken 22, i stedet for ved midnatt.

* Barn og unge under 20 år kan i dag trene og delta på fritidsaktiviteter som normalt. Nå kan også folk samles på arrangementer innen idrett for barn og unge. 

* På disse arrangementene kan inntil 50 personer innendørs. Det kan være opptil 200 personer utendørs.

* I idretter med nærkontakt, som for eksempel fotball og håndball, må alle deltakerne i konkurransen være fra samme kommune.

* I stedet for krav om seter som er montert fast, blir det nå krav om faste sitteplasser. Det betyr at publikum kan sitte på en stol, benk eller fast plass på gulvet under hele arrangementet.

* Nå skal også studentene få en enklere hverdag. De får være mer fysisk til stede på høgskoler, fagskoler og universiteter. 

Endringene gjelder fra natt til tirsdag 23. februar. Regjeringen vil gjøre en ny vurdering av tiltakene i midten av mars.

Det blir også slutt på nasjonale tiltak i kommuner i Vestland. Regjeringen har innført egne strengere tiltak for Bergen og flere andre kommuner på Vestlandet. Årsaken var flere store utbrudd. Disse tiltakene skal ikke videreføres fra 23. februar. Det skal heller bli opp til hver enkelt kommune hvilke regler som skal gjelde.

Det blir også strengere regler for innreise til Norge. Bare arbeidre med «strengt nødvendig» teknisk kompetanse får komme inn i landet.