Norge

Slik er du med på å styre Norge

Klar Tale forklarer hvordan valget fungerer. Les alt om valget her

1: SLIK STEMMER DU

Hvem kan stemme?

For å stemme på stortings-og sametings-valget i Norge må du fylle 18 år i løpet av 2009. Du må også være norsk stats-borger. Alle som kan stemme, får et valg-kort i posten.

Les alt om valget her

Stem her

På valg-kortet står det hvor du skal stemme. Stedet kalles valg-lokale. Her kan du stemme på valg-dagen 14. september. I noen kommuner kan du også stemme 13. september. Noen er i en annen kommune eller i utlandet på valg-dagen. De kan stemme på forhånd. Men det må gjøres før fredag 11. september. På valg-dagen kan du bare stemme i den kommunen du er registrert i.

Legitimasjon

Du må ta med deg legitimasjon som pass, bank-kort eller førerkort. Du trenger ikke ta med deg valg-kortet til valg-lokalet. Men det går raskere å stemme dersom du har det med deg.

Din stemme

Du stemmer på hvem som skal representere deg på Stortinget. Stemmen din telles opp i kommunen du bor i. Til slutt telles stemmene partiene får i hvert fylke. Det avgjør hvor mange mandater de forskjellige partiene får på Stortinget.

Mandater fordelt på fylker

Hvor mange mandater et fylke får, er avhengig av hvor mange mennesker som bor der. Det kommer også an på hvor stort fylket er. Disse mandatene kalles distrikts-mandater. I tillegg har hvert fylke ett utjevnings-mandat. Det skal gjøre at antall mandater partiene får over hele landet, blir fordelt rettferdig.

2: DETTE BETYR RESULTATET FRA VALGET

Resultatene

Stemmene telles når valglokalene stenger. De må stenges senest klokka 21.00. Da blir resultatet for hver kommunene og hvert fylke kjent. Til slutt blir det klart hvem som blir valgt inn på Stortinget. Og hvor mange plasser hvert parti får.

Stortinget

Det er 169 plasser på Stortinget. Når resultatet fra valget er klart, må politikerne danne regjering. Hvilket eller hvilke partier som danner regjering, er avhengig av hvor mange plasser de får på Stortinget. Norge har hatt både regjeringer med flertall og regjeringer med mindretall på Stortinget.

Styre med mindretall

I en mindretalls-regjering må ett eller flere partier samarbeide med andre partier. Slik kan de få regjerings-makt uten å ha flertall på Stortinget. Men da blir det vanskelig for regjeringen å styre slik den ønsker. Kjell Magne Bondevik (bildet) fra Kristelig Folkeparti (Krf ) var med i to slike regjeringer. Han var statsminister for siste gang fra 2001 til 2005.

Styre med flertall

I en flertalls-regjering har ett eller flere partier flest plasser på Stortinget. Da er det lett for dem å styre slik de vil. De fire siste årene har Arbeiderpartiet (Ap), Senterpartiet (Sp) og Sosialistisk Venstreparti (SV) hatt en slik flertalls-regjering.

Ministre

Statsministeren må finne statsråder til regjeringen. Vanligvis kalles de ministre. Disse styrer de forskjellige departementene i Norge. Ikke alle ministrene trenger å ha plass på Stortinget. Statsministeren kan hente dem fra andre steder. Jens Stoltenberg (Ap) gjorde det da Jonas Gahr-Støre (bildet) ble utenriks-minister. Alle ministrene har møte med kongen hver fredag klokken 11.00. Det kalles Kongen i statsråd.

3: SLIK STYRES NORGE

Det politiske systemet

Norge er et demokrati. Det betyr at du er med på å velge hvem som skal styre landet. Regjeringen velges ut fra Stortinget. Dette kalles parlamentarisme. Regjeringen beholder makten i fire år av gangen. Men ikke dersom Stortinget sier at de ikke stoler på regjeringen lenger. Det kalles mistillit. Ved å stille mistillit kan Stortinget nekte regjeringen å fortsette i jobben sin. Derfor står en flertalls-regjering sterkere enn en mindretalls-regjering.

Deler makten

Makten i Norge er delt i tre. Den lovgivende makt, den utøvende makt og den dømmende makt. Stortinget er den lovgivende makten. Det godkjenner nye lover. Regjeringen er den utøvende makten. Den foreslår nye lover. Domstolene i Norge er den dømmende makten. De kontrollerer at lovene blir fulgt. Makten er delt mellom disse tre for at samfunnet skal være mest mulig rettferdig.

Kabinett-spørsmål

Regjeringen ønsker noen ganger å endre lovene i Norge. Da blir det sendt forslag til Stortinget. Der må
lov-forslaget bli godkjent. Noen ganger er det veldig viktig for regjeringen å endre en lov. Da kan regjeringen true med å slutte i jobben sin dersom Stortinget ikke godkjenner loven. Det kalles
kabinett-spørsmål. Det er lettere å endre lover for en flertalls-regjering, enn for en mindretalls-regjering.

Sametinget

I Norge bor det flere tusen samer. Samene har en egen forsamling av politikere som styrer for dem. Politikerne har plass på Sametinget. Samene velger hvilke politikere som skal ha plass der. Valget skjer samme dag som det er stortings-valg. Sametinget fungerer på mange måter som Stortinget. Men Sametinget kan ikke bestemme lover eller skatter. Sametinget ble opprettet i 1987. Da godkjente Stortinget en lov om å ta vare på samisk språk, kultur og samfunn.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå